Sari la conținut

DNA, avertisment pentru Tăriceanu: riscă să comită infracțiunea de obstrucționare a justiției. Răspunsul președintelui Senatului

Foto: Mediafax

ACTUALIZARE 15:09. Președintele Senatului a spus că va da curs solicitării DNA privind documentele Senatului privind arestarea preventivă a senatorilor.

Am dat curs, așa cum am declarat de săptămâna trecută, acestei decizii a Curții Constituționale și vă invit la plen pentru a constata și dumneavoastră hotărârea care va fi adoptată”, le-a spus Călin Popescu Tăriceanu jurnaliștilor.

Astăzi vom face acel vot pe un proiect de hotărâre. Eu nu pot să semnez un document care este o hotărâre pe un vot care nu s-a dat. Senatul adoptă hotărâri. Nu înseamnă că adoptă președintele, înseamnă că adoptă plenul, prin vot”, a precizat șeful Senatului, arătând că e nevoie de majoritate simplă pentru votarea unei hotărâri.

Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că va transmite DNA, până pe 22 aprilie, toate documentele solicitate și că, de altfel, aceste documente sunt publice și sunt publicate pe site-ul Senatului.Direcția Națională Anticorupție îi cere din nou șefului Senatului să îi pună la dispoziție toate înscrisurile întocmite de Senat în anii 2014 și 2015 pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție, până cel târziu 22 aprilie, avertizând că un eventual refuz se constituie în infracțiunea de obstrucționare a justiției.

Comunicatul DNA

Direcția Națională Anticorupție revine cu o nouă cerere adresată președintelui Senatului dl. Călin Popescu Tăriceanu prin care solicită predarea, în cel mai scurt timp, a unor înscrisuri necesare cauzei în care senatorul ȘOVA DAN-COMAN este cercetat cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. (detalii comunicat 494 din 13 martie 2015).

Concret, DNA cere predarea: 

1. tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul României ca urmare a cererii DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Șova Dan Coman; 

2. tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul Românei în anii 2014 și 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție în perioada 2014-2015.

Cererea de predare de înscrisuri adresată președintelui Senatului de către procurorii DNA se întemeiază pe dispozițiile art. 170 alin 1 Cod Procedură Penală, potrivit căruia „În cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârșirea unei infracțiuni și sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanța de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte și să le predea, sub luare de dovadă”.

În prezenta cererea se arată că „refuzul de punere a dispoziția DNA a înscrisurilor solicitate constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal)”.

Precizăm că alte două cereri similare fuseseră trimise președintelui Senatului, de către procurorii DNA, la datele de 9 aprilie 2015, respectiv 14 aprilie 2015, dar acestea nu au primit vreun răspuns.
Subliniem că afirmațiile făcute în spațiul public potrivit cărora cererile anterior menționate ar fi trebuit transmise Senatului, de către DNA, prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casație și al Ministerului Justiției, sunt eronate, deoarece respectiva procedură, fiind o procedură specială, este aplicabilă numai în situația cererii de încuviințare a reținerii/arestării (membrilor parlamentului) ori a urmăririi penale (a miniștrilor sau foștilor miniștri care sunt și membri ai parlamentului).
Or, în situația de față, procurorii DNA solicită Senatului înscrisuri necesare cauzei, astfel încât sunt aplicabile dispozițiile dreptului comun, aceleași care s-ar aplica în împrejurarea în care un organ de urmărire penală ar cere unei instituții acte sau documente ce pot servi ca mijloc de probă.

Citiți și: CCR și DNA cer Senatului documentele în cazul Dan Șova 
Călin Popescu Tăriceanu critică activitatea DNA