Dosarul mitei de la PSD Arad: Cele 8 persoane reținute scapă de arest preventiv

Data actualizării: Data publicării:
dorel-caprar-psd
Foto: Digi24

Mita de la Vama Nădlac 2 se încasa direct în casieria organizației județene a PSD. Este acuzația pe care procurorii anticorupție i-o aduc șefului PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, pus sub acuzare pentru corupție. Favoriții partidului plăteau pentru funcții la stat, dar și taxe lunare pentru a le păstra.

ACTUALIZARE. Cei opt suspecți reținuți în acest caz vor fi cercetați în libertate. Instanța a respins propunerea de arestare preventivă în acest dosar. Pentru trei dintre suspecți, judecătorul a decis plasarea sub control judiciar.

DNA poate contesta această decizie.


Procurorii DNA susțin că, pe parcursul investigațiilor desfășurate în ultimele luni în acest dosar, în care 8 persoane au fost reținute, Dorel Căprar ar fi pus la punct un mecanism de strângere a unor sume importante pentru filiala județeană a PSD pe care o conducea și că le-ar fi cerut șefilor din Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara să colecteze de la persoanele interesate să obțină funcții în aceste instituții sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro pentru a li se asigura câștigarea posturilor respective. De asemenea, le-ar fi solicitat să plătească tot direct la casieria de partid un fel de taxă lunară pentru a-și asigura menținerea în funcție. Era vorba inclusiv despre funcții de conducere.

Astfel, potrivit DNA, Dorel Căprar ar fi încasat în mai multe rânduri astfel de sume de ordinul miilor de euro la casieria de partid. Tot aici ar fi fost încasate și aceste taxe lunare pe care angajații Direcției de Drumuri și Poduri le-ar fi obținut din acel mecanism implementat cu încălcarea legii la vama Nădlac 2, unde inspectorii de control ar fi închis ochii la supraîncărcarea unor camioane care transportau marfă.

Dorel Căprar este cercetat pentru 12 infracțiuni de folosire nelegală a influenței de lider politic, 2 infracțiuni de complicitate de luare de mită, 3 infracțiuni de abuz în serviciu.

În acest dosar mai sunt cercetați doi parlamentari social-democrați, deputațul Florin Tripa și senatorul Ioan Chisăliță.

Procurorii mai spun că influența locală a PSD Arad se întindea și la Inspectoratul Școlar din județ și că fosta șefă a inspectoratului, schimbată între timp din funcție și cercetată la rândul său pentru suspiciuni de corupție ar fi dat afară un inspector după ce acesta ar fi criticat public PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri