Parchetul ICCJ deschide dosar penal în urma înregistrărilor cu Kovesi

Data actualizării: Data publicării:
160610_interviu_laura_codruta_kovesi_15_INQ_Octav_Ganea
Foto: Inquam/Octav Ganea

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a deschis dosar penal după ce DNA a făcute plângere în legătură cu presupusele afirmații atribuite procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Înregistrările ar fi fost trucate și nu i-ar aparține procurorului șef al DNA.

 

ACTUALIZARE. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a deschis dosar penal, luni, cu privire la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare, după difuzarea unor înregistrări cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, au declarat, pentru News.ro, reprezentanţii instituţiei. De altfel, DNA a anunţat, în cursul zilei, că a sesizat procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu în acest caz.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Plângerea la Parchetul General are obiectul infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare.Înregistrările cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu sunt autentice, ci conţin ”o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conţinutul real al afirmaţiilor” făcute de Kovesi în diverse împrejurări, cum ar fi şedinţe publice ori şedinţe de lucru cu procurorii secţiilor operative, arată DNA, care precizează că a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspecţia Judiciară.

De asemenea, DNA susține că înregistrările conțin și fragmente care nu aparțin procurorului șef DNA, precum și o serie de afirmații licențioase precum: "Uncheşelu, ştiţi ce-mi doresc: să "decapaţi" instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea", "Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!”, "Eu după decizia Curţii Constituţionale mi-aş fi dorit să ieşim cu un dosar cu un ministru, că mă gândesc că totuşi presăm. Sau, mă rog... ceva dosare importante”, "Iar colegii au dovedit că s-au depus documente în procesul legislativ şi Curtea a venit şi... aoleu, mânca-ţi-aş gura... Păţesc că (...) de la Constanţa…..”.

DNA spune că, în consecinţă, a sesizat procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de inducere a în eroare a organelor judiciare. "Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că înregistrările care conţin un amestec de fragmente reale cu sintagme obţinute prin colaţionare riscă să conducă la acreditarea unei idei false şi anume că procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar da ordine ca procurorii să investigheze anumite persoane sau să direcţioneze ancheta într-un anumit sens", menţionează sursa citată.

De asemenea, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au sesizat din oficiu pentru infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. "Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că la şedinţele cu procurorii din secţiile operative se discută aspecte ce ţin de managementul intern al acestei unităţi de parchet, împrejurări care nu sunt destinate publicităţii", motivează DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au sesizat şi Inspecţia Judiciară, "exprimându-şi convingerea că în cadrul Inspecţiei Judiciare se pot efectua verificări, având în vedere că respectiva compilaţie de înregistrări a fost confecţionată şi utilizată în scopul evident de a crea o percepţie falsă faţă de modul în care se desfăşoară activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi în scopul de a slăbi capacitatea acesteia de a a-şi îndeplini atribuţiile prevăzute de lege".

Potrivit DNA, o parte a acestor înregistrări par a fi făcute în contextul organizării a două şedinţe de analiză, ambele la data de 30 martie 2017, la care au participat, în mod separat, procurorii din cadrul a două secţii operative din cadrul Structurii Centrale: Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Conform celor două procese verbale întocmite, în cadrul acelor şedinţe, la care alături de Laura Codruţa Kövesi au participat şi cei doi adjuncţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, s-a discutat despre "operativitatea soluţionării cauzelor, ritmicitatea în administrarea probelor, respectarea cu stricteţe a normelor de procedură penală”. Totodată, Kövesi a cerut procurorilor cu funcţii de conducere monitorizarea cauzelor mai vechi şi verificarea cu regularitate a ritmicităţii în efectuarea urmăririi penale, mai spune DNA, precizând că aceste aspecte ţin de exercitarea firească şi responsabilă de către procurorul şef a atribuţiilor sale manageriale prevăzute de Regulamentul de Ordine Interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Printre problemele identificate în soluţionarea cu întârziere a unor cauze au fost: efectuarea unor expertize şi constatări de specialitate, un volum ridicat de acte de urmărire penală necesare, lipsa unor răspunsuri la cereri de asistenţă judiciară internaţională, sustragerea unor persoane de la urmărire penală şi efectuarea formalităţilor pentru trimiterea în judecată în lipsă, încărcătura mare de dosare pe procuror. La una din cele două secţii s-a constatat că sunt în lucru 42 de cauze mai vechi de 4 ani de la înregistrare, 30 de cauze mai vechi de 5 ani de la înregistrare, 22 de cauze mai vechi de 6 ani de la înregistrare, 8 cauze mai vechi de 7 ani de la înregistrare şi 2 cauze mai vechi de 8 ani de la înregistrare. Faţă de această situaţie, la data de 31 martie 2017, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a emis un ordin prin care a dispus un control al activităţii desfăşurate de către Secţia de combatere a corupţiei şi de către Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru a stabili motivele nesoluţionării dosarelor mai vechi de 4 ani de la înregistrare, în această perioadă de timp.
Controlul a fost efectuat de cei doi procurori şefi adjuncţi al DNA, respectiv Marius Iacob şi Nistor Călin, în perioada 28 aprilie -12 mai 2017. În prezent sunt în curs de analiză rezultatele controlului şi eventuale măsuri necesare", mai menţionează DNA. 

DNA menţionează şi o parte din atribuţiile procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, conform Regulamentului de ordine Interioară: conduce şi coordonează întreaga activitate a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, luând măsuri pentru buna organizare şi funcţionare a acesteia; ia măsuri [...], pentru îndeplinirea la timp şi în condiţii de calitate a lucrărilor şi pentru stabilirea unor raporturi de serviciu care să asigure realizarea corespunzătoare a atribuţiilor; asigură şi verifică modul de respectare a dispoziţiilor legale, a ordinelor şi a regulamentelor de către întregul personal; exercită controlul asupra activităţii procurorilor şi a întregului personal din subordine, direct sau prin procurori anume desemnaţi. Dispoziţiile aceluiaşi Regulament îi obligă pe procurori să efectueze urmărirea penală, să participe la şedinţele de judecată şi să soluţioneze lucrările în mod temeinic şi operativ, să asigure securitatea dosarelor penale şi a celorlalte lucrări, precum şi confidenţialitatea acestora.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni dimineaţă, că a sesizat Inspecţia Judiciară, în urma înregistrărilor cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. De asemenea, Inspecţia Judiciară a anunţat că s-a autosesizat în acest caz.

România TV a prezentat, duminică seară, mai multe înregistrări cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În una dintre ele, Kovesi i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să "ajungă mai repede" la "domnul premier” care a semnat "contractele cu casele". "Uncheşelu (procurorul Jean-Nicolae Uncheşelu, care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinarii- n.r.), ştiţi ce îmi doresc? Să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (...) Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat", spune procurorul şef al DNA.

În alte înregistrări, Kovesi le reproşează procurorilor că nu îşi fac treaba, că "de cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA", iar cine s-a speriat sau nu are chef de muncă să plece. Ea face referire şi la dosarul privind Ordonanţa de Urgenţă 13. De asemenea, Kovesi mai spune că şi-ar fi dorit ca după decizia CCR privind ancheta declanşată în cazul OUG 13 DNA să iasă "cu un dosar, cu un ministru" sau măcar cu un dosar important.

Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a declarat pentru News.ro că înregistrarea cu Laura Codruţa Kovesi difuzată de România TV conţine "fragmente" rostite de procurorul şef al DNA în mod public sau la diverse şedinţe, iar între acele declaraţii sunt intercalate sintagme care nu îi aparţin lui Kovesi.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat pe Facebook încă de duminică seară, la scurt timp după aparţia înregistrării în care Kovesi îl invoca pe premier, că va sesiza Inspecţia Judiciară luni în legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la solicitarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se "ajunge la premierul Sorin Grindeanu".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri