Extrădarea lui Radu Mazăre. Birchall: Întreaga documentație a ajuns în Madagascar

Data actualizării: Data publicării:
Radu Mazăre
Foto: Euronews

Ministrul Justiţiei Ana Birchall a anunţat luni că dosarul de extrădare a lui Radu Mazăre a fost predat luni autorităţilor competente din Madagascar.

Actualizare 10:00 - Ana Birchall a anunțat că Interpol a anunțat ca întreaga documentație a fost predată în această dimineațăa reprezentanților Ministerului Justiției și Afacerilor Externe din Madagascar.

„Astăzi, 13 mai, dosarul de extrădare a domnului Radu Ştefan Mazăre a fost predat autorităţilor competente din Republica Madagascar. La ora 8:00, dosarul a fost predat Ministerului Afacerilor Externe, iar la ora 9:00 a fost predat Ministerului Justiţiei din Republica Madagascar. Dosarul cuprinde cererea de extrădare, precum şi toate documentele transmise de instanţele competente din ţara noastră, atât în limba română, cât şi traduse autorizat în limba franceză. Astfel, Ministerul Justiţiei din România şi-a îndeplinit obligaţia legală în conformitate cu atribuţiile conferite de Legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.  Cu un efort extraordinar, colegele şi colegii mei din Ministerul Justiţiei au reuşit să pregătească dosarul de extrădare contra cronometru, practic, în mai puţin de 48 de ore., în ciuda volumul impresionant de documente, ştiţi că sunt peste 600 de pagini”, a precizat ministrul.

Ea a subliniat că dosarul complet de extrădare a fost sigilat de ea, personal, sâmbătă, 11 mai, la ora 20:02, iar ulterior a fost predat de reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe pentru a fi transmis personal prin curier diplomatic autorităţilor din Madagascar.

„Concomitent, dosarul de extrădare a fost transmis în format electronic şi la Ministerul Justiţiei din Republica Madagascar în aceeaşi seară. În aceeaşi seară a zilei de 11 mai, la ora 22:29, Biroul Interpol a confirmat Ministerului Mustiţiei din România că întreaga documentaţie a fost primită şi trimisă inclusiv prin reţeaua Interpol. În dimineaţa zilei de 12 mai, un curier diplomatic a plecat în Madagascar cu toate documentele predate sub sigiliu de Ministerul Justiţiei. Aceste documente, aşa cum v-am spus au fost predate personal în această dimineaţă, avem şi confirmarea de primire”, a explicat ministrul Justiţiei.

Ana Birchall a mulţumit colegilor săi care au lucrat la foc continuu pentru a duce la bun sfârşit această misiune.

„Le mulţumesc, de asemenea, colegelor şi colegilor mei din Ministerul Afacerilor Externe şi din Ministerul Afacerilor Interne pentru ajutorul acordat. Rămânem în contact cu autorităţile din Republica Madagascar pentru orice alte informaţii care vor mai fi considerate necesare”, a conchis ministrul.


Ministrul va face la ora 10:00 o declaraţie de presă pe acest subiect, în condiţiile în care Mazăre a fost arestat în 8 mai, pentru şase zile, ceea ce a impus declanşarea procedurii de urgenţă pentru extrădare.

Birchall a anunţat vineri că Ministerul Justiţiei a primit de la instanţele competente documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale pentru extrădarea lui Radu Mazăre din Madagascar şi că a cerut demararea de urgenţă a procedurii de extrădare, scrie News.ro.

"Confirm că astăzi, 10 mai, la ora 13:15, Miniterul Justiţiei a primit de la instanţele competente – Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale pentru a se solicita extrădarea domnului Radu Ştefan Mazăre", a declarat ministrul interimar al Justiţiei.

Cadrul legal este reprezentat de Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Criminalităţii Transnaţionale Organizate, semnată la Palermo în anul 2000, ratificată prin Legea nr. 565/2002; Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, semnată la Merrida în anul 2003, ratificată prin Legea nr. 365/2004. Republica Madagascar este parte la ambele convenţii.

În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta este reprezentat de Titlul II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborată cu dispoziţiile Codului de procedură penală al României.

"Am dispus ca, în baza documentelor primite, să înceapă la Ministerul Justiţiei, în regim de urgenţă, imediat, procedurile şi demersurile legale pentru formularea şi trimiterea cererii de extrădare. Totodată am decis mobilizarea tuturor resurselor de care dispune Ministerul pentru îndeplinirea formalităţilor legale", a precizat Birchall.

Ea a subliniat că la Ministerul Justiţiei se va lucra non-stop pentru că dosarul este foarte mare şi trebuie tradus în timp record.

”Avem un dosar cu peste şase sute de pagini care trebuie traduse de un traducător autorizat într-un timp extrem de scurt, având în vedere că durata arestului provizoriu dispus de autorităţile din Madagascar, termen care a început să curgă din data de 8 mai. Practic, Ministerul Justiţie are la dispoziţie cel mult două zile de lucru pentru a putea trimite în termen dosarul cu cererea de extrădare”, a mai spus ministrul interimar al Justiţiei.

Sursa: Digi24, News.ro. FOTO: Euronews

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri