Fostul deputat Attila Markó se întoarce acasă din Ungaria, după ce a fost achitat definitiv din nou într-un alt dosar de corupție

Data actualizării: Data publicării:
marko attila
Fostul deputat UDMR Marko Attila a anunțat că se întoarce în România, după ce a fost achitat definitiv a doua oară într-o săptămâmă într-un alt dosar de corupție privind despăgubiri ANRP. Foto: Markó Attila/ Facebook

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus, joi, achitări pe linie în dosarul ANRP, în care fosta şefă a instituţiei Crinuţa Dumitrean era acuzată că a primit o mită de 400.000 euro de la omul de afaceri Horia Simu pentru a-i aproba acestuia despăgubiri supraevaluate pentru un teren de 25 ha situat în municipiul Constanţa, conform Agerpres. 

În urma acestei decizii, care este definitivă, au fost anulate condamnările aplicate de Curtea de Apel Bucureşti împotriva fostei şefe a ANRP Crinuţa Dumitrean, care avea o pedeapsă de 6 ani şi 3 luni închisoare, omului de afaceri Horia Simu (6 ani şi 4 luni închisoare), dar şi împotriva fostului deputat UDMR Marko Attila Gabor (fugit în Ungaria), care avea o pedeapsă în primă instanţă de 5 ani închisoare. Joi, pe Facebook, Marko Attila, pe numele căruia există un mandat european de arestare, a scris despre cei opt ani de procese şi a anunţat că revine acasă. 

De asemenea, au fost anulate condamnările primite de evaluatorul Alin Horaţiu Dima (9 ani şi 8 luni închisoare), fostul deputat Cătălin Florin Teodorescu (3 ani cu suspendare); precum şi cele primite de alţi foşti membri în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor: Remus Virgil Baciu (5 ani şi 7 luni închisoare), Cristian Sebastian Mihai (4 ani şi 4 luni cu executare), Oana Vasilescu (3 ani cu suspendare), Dragoş Bogdan (3 ani cu suspendare), Florentina Savu (consilier - 4 ani cu executare). 

În cazul achitării majorităţii inculpaţilor, instanţa a invocat art.16 alin. (1) lit. b) teza I-a din Codul de procedură penală: fapta nu este prevăzută de legea penală. 

În cazul infracţiunii de dare de mită reţinută în sarcina omului de afaceri Horia Simu şi a infracţiunii de luare de mită în cazul Crinuţei Dumitrean, judecătorii au dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor, fiind aplicată în acest sens deciziile Curţii Constituţionale. 

Magistraţii au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de statul român prin Ministerul Finanţelor Publice, care are la dispoziţie 30 de zile pentru a deschide un proces civil. 

Pe de altă parte, instanţa a înlăturat dispoziţia privind anularea deciziei nr.15764/FF/26.05.2011 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP de emitere a titlurilor de despăgubire în favoarea SC Rosintaly Management Limited, în cotă de 75%, martorului Niculae Aurel, în cotă de 15%, şi martorului Birisiu Ionuţ, în cotă de 10%, în cuantum total de 37.243.500 lei, precum şi a titlurilor de conversie. 

De asemenea, a fost înlăturată dispoziţia privind repunerea părţilor în situaţia anterioară şi restituirea sumei de 37.243.500 lei către statul român de către Horia Simu, beneficiar real al SC Rosintaly Management Limited - 27.932.625 lei, martorul Birisiu Ionuţ - 931.087 lei, martorul Moldoveanu Daniel Andrei - 1.117.305 lei, martorul Sterian Ion - 1.675.957 lei, martorul Niculae Aurel - 174.299 lei, martorul Surdu Georgian Gabriel - 2706112,71 lei şi martorul Cocoş Dorin - 2.706.112 lei. 

În plus, a fost menţinută dispoziţia de confiscare specială de la Crinuţa Dumitrean a sumei de 400.000 de euro. 

Dosarul a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2016 şi se referă la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, dare şi luare de mită. 

Potrivit DNA, drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa au fost achiziţionate de Horia Simu, printr-un intermediar, la data de 22 octombrie 2009, preţul fiind de 700.000 de euro. 

„De la acea dată, inculpatul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor (...) au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei", spune DNA. 

În opinia procurorilor, în acest caz a fost vorba de o supraevaluare a terenului respectiv cu 7,7 milioane de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de peste 32 de milioane de lei. 

„Concret, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horaţiu a supraevaluat terenul respectiv, deşi aveau cunoştinţă de faptul că suprafaţa respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanţa şi avea destinaţia de teren agricol. Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidenţiată poziţia exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacţii de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul şi extravilanul municipiului Constanţa care nu aveau categoria de folosinţă teren agricol”, explica DNA. 

Anchetatorii au mai constatat că raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior de Florentina Savu, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce derivau din funcţia de consilier în cadrul Secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor. 

Conform DNA, Crinuţa Dumitrean a primit de la Horia Simu, printr-un intermediar, suma de 400.000 de euro, în schimbul ajutorului acordat omului de afaceri. De asemenea, expertul evaluator Alin Horaţiu Dima a primit prin intermediar, de la acelaşi inculpat, suma de 5.000 de euro. 

„În perioada 24.06.2011 - 11.11.2011, inculpatul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei totale de 5.066.300 euro, obţinută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale”, mai spun procurorii. 

Fostul deputat Theodor Nicolescu mai are o condamnare definitivă de 8 ani închisoare pentru luare de mită într-un alt dosar ANRP, în schimb Marko Attila Gabor a fost achitat în acel dosar. Marko Attila Gabor a fugit din România în 2015, fiind dat în urmărire internaţională.

Această vine după ce ÎCCJ a decis vineri o altă achitare definitivă privindu-i pe Simu, Nicolescu şi Marko Attila, într-un dosar în care era vorba despre acordarea ilegală de despăgubiri la ANRP, cu prejudiciul calculat de DNA de aproximativ 70 de milioane de euro.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri