Fostul manager general al UCM Reşiţa a fost arestat preventiv pentru 29 de zile

Data publicării:
chebutiu

Adrian Chebuţiu a fost preşedintele Consiliului de Administraţie al UCM Reşiţa. Misiunea lui era să salveze fabrica, dar în realitate - susţin procurorii - interesele personale au venit înaintea miilor de angajaţi ai uzinei.

În timp ce datoriile UCM Resiţa creşteau de la o zi la alta, Adrian Chebuţiu îşi ridica la marginea Timişoarei o vilă impunătoare, cu teren de sport şi bazin de înot. Nu s-a limitat doar la imobiliare, şi-a cumpărat şi maşini puternice.

În acest timp, fabrica acumula tot mai multe datorii. În 2004, restanţele financiare erau de 40 de milioane de euro, iar în 2010 pierderile ajungeau la 200 de milioane de euro. UCM Reşiţa e acum în insolvenţă, iar actualul administrator judiciar spune că de vină e doar fostul manager.

A transferat tot felul de active către societăţi controlate de domnul Chebuţiu sau de apropiaţi ai dânsului, a încheiat contracte dezavantajoase. Pe mandatul domnului Chebuţiu, UCM Reşiţa a înregistrat în fiecare an pierderi de peste 300 de milioane de lei”, susţine administratorul judiciar Remus Borza.

Primele nereguli au ieşit la iveală acum trei ani. În 2010 procurorii au descoperit o afacere ilegală pusă la cale cu sprijinul lui Adrian Chebuţiu, statul român riscând să piardă 60 de milioane de euro. În acest caz, fostul manager de la UCM Reşiţa a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Anchetatorii spun că Adrian Chebuţiu a emis mai multe chitanţe din care reieşea că uzina din Reşiţa vânduse patru motoare în valoare de 250 de milioane de euro. În realitate însă, piesele erau degradate şi nefuncţionale. Când cumpărătorul a cerut restituirea TVA-ului procurorii anticorupţie au descoperit că vânzarea era fictivă, iar în conturile fabricii nu a intrat niciun ban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri