Sari la conținut

Herculane, devalizată cu ajutorul funcționarilor statului

Iosif Armaș a devenit stăpânul stațiunii Herculane după ce a vândut 5, 5 milioane de kilograme de zahăr pe care l-a obținut în urma unui contract încheiat cu rezervele de stat. 

Procurorii DIICOT au descoperit însă că oamenii-cheie care l-au ajutat pe Iosif Armaș să devalizeze stațiunea sunt fostul director executiv de la Rezervele de stat, Valentin Costea, și jurista instituţiei, Mariana Savu. Fostul director e acum arestat.

Costea Valentin a reușit să rămână membru al grupării și ulterior ieșirii sale la pensie, prin racolarea și manipularea lui Savu Mariana, determinând-o pe aceasta să îi furnizeze date din interiorul Administraţiei Rezervelor de Stat, date menite să asigure protecția grupării infracționale.” Sursă: Referat DIICOT

Ca să îl protejeze pe Iosif Armaș, fostul şef de la Rezervele de Stat și jurista instituţiei le-ar fi pus bețe în roate chiar și anchetatorilor.

Savu Mariana (...) a divulgat lui Costea Valentin conţinutul unei adrese a DGA Caraş - Severin, adresată Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, prin care se cereau date nedestinate publicității (...) date pe care inculpata le-a cunoscut datorită atribuţiilor de serviciu.” Sursă: Referat DIICOT

Doar așa își explică procurorii cum complexul vechi de pe vremea romanilor a ajuns pe mâna omului de afaceri.

„Societatea Hercules este o societate care deținea în anul 2001, dată la care demarează activitatea infracțională cercetată circa 50 de imobile în stațiune, imobile care reprezintă care după cum spuneam cele mai importante hoteluri, restaurante, ștranduri din stațiune,” spune Alex Forența procuror șef DIICOT Timișoara.

Nimic nu seamănă cu ce era stațiunea Herculane înainte de privatizare, spun istoricii.

Franz Joseph spune despre această localitate, stațiune balneară că este cea mai frumoasă de pe continent,” explică Adrian Kali istoric.

Săptămâna aceasta, procurorii DIICOT și mascații au descins la 16 adrese într-un dosar ce investighează devalizarea stațiunii Băile Herculane. Prejudiciul este estimat la 30 de milioane de euro. Șase persoane au fost arestate.

Citiţi şi:

Herculane, zahărul și antimafia. Noi dezvăluiri în cazul privatizării stațiunii Băile Herculane