Sari la conținut

Instanţa supremă a respins cererea torţionarului Alexandru Vişinescu

Instanţa supremă a respins contestaţia în anulare formulată de torţionarul Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat. Vişinescu le ceruse magistraţilor să îi anuleze condamnarea la 20 de ani de închisoare primită pentru crime împotriva umanităţii, pe motiv că faptele s-au prescris din 1978, iar timp de 50 de ani organele judiciare nu au avut nicio reacţie judiciară în raport cu faptele sale. Decizia este definitivă, potrivit News.ro.

visinescu iesire 00 INQ Octav Ganea

Foto: inquam Photos / Octav Ganea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, luni, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare depusă în septembrie de Alexandru Vişinescu, la zece luni după ce a fost încarcerat pentru a executa pedeapsa de 20 de ani de închisoare.

Decizia a fost luată cu majoritate, unul dintre judecători făcând opinie separată în sensul admiterii în principiu a contestaţiei.

În motivele invocate în contestaţia în anulare, Alexandru Vişinescu a arătat că la dosarul său nu există probe că organele fostului Partid Comunist ar fi făcut presiuni, de orice fel, de natură a împiedică organele judiciare, în perioada 1963-1989, să se sesizeze, să facă cercetări, să-l trimită în judecată şi eventual să-l condamne.

Condamnatul susţine că, timp de 23 de ani de la căderea comunismului, “organele judiciare au avut o atitudine total pasivă în raport de soluţionarea unor astfel de cauze” şi că ”timp de 50 de ani, nu a existat nicio reacţie judiciară în raport cu faptele colonelului Vişinescu Alexandru”.

“În cauza privind pe inculpatul Vişinescu, justiţia s-a aflat permanent într-o stare letargică timp de 50 de ani, după care, trezindu-se brusc, a încercat probabil să mai recupereze ce se poate recupera, dispunând condamnarea acestui inculpat pentru fapte deja prescrise”, se mai arată în contestaţia în anulare depusă la instanţă.

Avocatul lui Vişinescu a mai arătat în contestaţie că, neexistând vreo cauză de suspendare a cursului prescripţiei, “acesta s-a împlinit, pentru faptele inculpatului, încă din anul 1978”.

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu execută din 10 februarie pedeapsa de 20 de ani de închisoare primită în dosarul în care a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii. Decizia a fost o premieră din punct de vedere judiciar, Vişinescu fiind primul condamnat pentru fapte care au fost comise cu peste 50 de ani în urmă.

Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Vişinescu că, în perioada 1956-1963, când a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a luat măsuri de persecutare a deţinuţilor politici încarceraţi.

Anchetatorii au identificat 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în mandatul lui Vişinescu. Doisprezece deţinuţi politici au murit în perioada în care penitenciarul a fost condus de Vişinescu.

Deţinuţii erau torturaţi fizic şi psihic, nu primeau medicamente şi îngrijire medicală, iar regimul impus de Vişinescu nu asigura condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung.

"Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate", potrivit procurorilor.

Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache.