Iordache, unul dintre arhitecții legilor justiției ale PSD-ului, se apără după declarațiile lui Iohannis: Este într-o disperată campanie electorală

Data actualizării: Data publicării:
170104_iordache AUDIERI_CABINET_GRINDEANU_23_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Preşedintele Comisiei speciale privind legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis este „într-o disperată campanie electorală pentru octombrie 2019” şi că nu face altceva decât să-şi fidelizeze un anumit electorat.

„Cred că modul în care i s-a spus Curţii Constituţionale nu vă grăbiţi... Păi nu poate să ceară nimeni, nici Parlamentul, nici preşedintele, nici Guvernul să stabilească un calendar al CCR. Curtea Constituţională în plenul său stabileşte şi calendarul, şi când discută, şi de la cine solicită puncte de vedere”, a spus Iordache, referindu-se la declaraţia de astăzi a preşedintelui Iohannis.

Deputatul PSD a susţinut că CCR a spus că Legile 304 şi 317 sunt nişte legi bune, în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia.

„Atâta timp cât cele două legi - 304 şi 317 - au trecut deja prin filtrul CCR şi CCR a spus da, sunt nişte legi bune, sunt nişte legi care sunt în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia şi în consecinţă au fost trimise spre promulgare preşedintelui, preşedintele nu face decât să-şi continue campania elctorală. Vedem că este într-o disperată campanie electorală pentru octombrie 2019 şi toate aceste eforturi pe care le face de la pupitrul prezidenţial nu face decât să-şi fidelizeze un anumit electorat”, a afirmat Florin Iordache.

Iordache susţine că legile justiţiei „nu numai că aduc foarte mult bine”, dar sunt „susţinute” de corpul profesional.
 
„De la început preşedintele a spus că va uza de toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru ca aceste legi să nu intre în vigoare. Din punctul nostru de vedere, aceste legi nu numai că aduc foarte multe lucruri bune, dar sunt apărate şi sunt susţinute de corpul profesional, în primul rând, al judecătorilor. Atât timp cât avem separarea carierei judecătorilor, cât factorul politic e eliminat din procedura de numire... Eu înţeleg supărarea preşedintelui, dar cred că staff-ul tehnic sau cei care i-au făcut informarea nu i-au spus că ministrul Justiţiei a fost eliminat şi în ce priveşte secţia specială şi în celelalte numiri. Doi, a fost eliminat şi preşedintele României, pentru că Curtea Constituţională a spus foarte clar că preşedintele României în modul în care poate intra în procedura de numire sau de revocare ar fi un element care nu ajută independenţei Justiţiei”, a adăugat Iordache.
 
El numeşte sesizarea Comisiei de la Veneţia o „gogoriţă”, deoarece modificările s-au făcut în acord cu deciziile acesteia.
 
„Este o gogoriţă asta cu Comisia de la Veneţia, pentru că modificările care s-au făcut la cele trei legi în niciun caz nu încalcă prevederile şi principiile enunţate de Comisia de la Veneţia. (...) Comisia de la Veneţia nu e supracomisie. Nu Comisia de la Veneţia este peste Curtea Constituţională. Lucrurile stau cumva invers”, a continuat preşedintele Comisiei speciale.
 
De asemenea, Florin Iordache susţine că nu e nicio noutate că membrii Comisiei de la Veneţia vor intra pe fond în cazul celor trei legi alte justiţiei şi spune că Parlamentul nu poate sta pe loc, iar „viaţa merge înainte”.
 
„Nu e nicio noutate că Comisia de la Veneţia va intra pe fond la aceste trei legi. Poate intra şi la următoarele, cele care vizează legislaţia finală. La anul sau când se va intra. (...) Credeţi că Parlamentul României poate să stea pe loc?! Viaţa merge înainte. Acolo unde constatăm că sunt prevederi care nu sunt constituţionale sau în concordanţă cu prevederile Comisiei de la Veneţia, se modifică, dar nu putem sta pe loc că cineva nu ştiu când se va pronunţa”, a mai spus deputatul PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri