Judecarea apelului în dosarul lui Vâlcov, amânată cu câteva luni. În primă instanță a primit 8 ani de închisoare

Data actualizării: Data publicării:
darius valcov inquam octav ganea
Darius Vâlcov. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

A început judecarea apelului în dosarul în care fostul consilier de stat Darius Vâlcov a fost condamnat, în primă instanţă, la 8 ani de închisoare. Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Este primul termen din recursul făcut de Darius Valcov. Nu a fost în sala de judecată, dar nici nu e nevoie. Avocații lui fac tot ce pot pentru a-l scăpa de condamnare.

ACTUALIZARE 14:00 - Completul de 5 judecători de la Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a amânat, marți, pentru data de 17 septembrie, apelul dosarului în care fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Adrian Georgescu, avocatul lui Darius Vâlcov, a invocat nelegalitatea compunerii completului de 3 judecători care l-a condamnat în primă instanță pe fostul ministru de Finanțe la 8 ani de închisoare, susținând că acesta nu era specializat pe corupție. Totodată, apărătorul a cerut și audierea unor martori, printre care și a denunțătorului din dosar, Theodor Berna.

Avocatul a solicitat audierea fostului lider liberal, Vasile Blaga, pe motiv că acesta a fost cel care l-a pus în contact pe Darius Vâlcov cu Theodor Berna, denunțătorul din dosar.


Știrea inițială:

Instanța a respins două solicitări de amânare, una formulată de avocatul lui Darius Vâlcov. Fostul consilier al premierului Dăncilă nu s-a prezentat nici astăzi la instanță. Din acest motiv, apărătorul său a solicitat completului de cinci judecători să amâne până la toamnă discutarea probelor pe care apărarea vrea să le aducă în etapa finală. Cererea a venit având în vedere că doi judecători, trași la sorți inițial în complet, sunt în concediu și au fost înlocuiți de magistrați de pe lista de rezervă.

Instanța a considerat însă că cererea de amânare nu este admisibilă, discutarea probelor nefiind echivalentă cu administrarea lor, așa că această etapă poate fi făcută într-un complet diferit de cel tras la sorți.

Citiți și: 
De ce a fost condamnat Darius Vâlcov la 8 ani închisoare. Motivarea, publicată după un an

A doua cerere de amânare a fost depusă de reprezentantul DNA. Procurorul de ședință a cerut timp pentru a putea studia solicitările de probe depuse chiar în timpul ședinței de unii avocați. Instanța a respins și această cerere și i-a atras atenția procurorului DNA că, anterior, luna trecută, procurorii au făcut cerere pentru judecarea mai rapidă a acestui dosar.

Magistraţii Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au condamnat în primă instanță pe Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei și fost consilier al prim-ministrului, la 8 ani de închisoare cu executare. Este vorba de dosarul în care Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri