Judecător: Directiva UE invocată de PSD-ALDE se referă „la cu totul alte aspecte”

Data actualizării: Data publicării:
denis ghervase judecator tribunal dolj

Pe magistrați îi îngrijorează lipsa de transparență și urgența cu care sunt adoptate modificările la codurile penale și la legile justiției. Mai mult, judecătorii și procurorii spun că Directiva Uniunii Europene invocată de coaliția PSD-ALDE „se referă la cu totul alte aspecte și nu la cele menționate în modifările aduse”. Marți, ei au protestat pentru a doua zi la rând.

Denis-Gabriela Ghervase, judecător la Tribunalul Dolj, a declarat la Jurnalul de seară, de la Digi24, că pe magistrați îi îngrijorează „inclusiv legislația privind codul de procedură penală și codul penal, cu atât mai mult cu cât noi n-am fost consultați, ci doar informați de CSM, care și el a fost informat de comisia specială, motiv pentru care ne îngrijorează foarte mult toate aceste modifări care ne sunt aduse pe bandă rulantă, fără transparență și în condiții de urgență, deși se invocă o directiva a UE care se referă la cu totul alte aspecte și nu la cele menționate în modifările aduse”.

Judecătoarea a mai spus că cei care pun în practică justiția trebuie să fie consultați înainte de a fi adoptate legi în acest domeniu, pentru că efectele acestor schimbări legislative „afectează în primul rând justițiabilii și societatea”. „Noi, ca magistrați, suntem parte a acestei societăți”, a subliniat magistratul.

Întrebată ce semnal primește societatea atunci când îi vede pe judecători și procurori în stradă, protestând, Denis-Gabriela Ghervase a răspuns că „trebuie să dea foarte mult de gândit”.

Ar trebui să își pună întrebarea, să dea de gândit foarte mult, dacă noi magistrații am ieșit să protestăm și să ne expunem acest punct de vedere, punct de vedere pe care deși l-am explicat în scris, deși ne-am spus părerea și care ar fi amendamentele noastre la aceste modificări legislative, din păcate n-au fost luate în calcul. CSM a dat aviz negativ pe legile justiției, dacă nu chiar două. Noi, prin adunări generale, ne-am menționat punctul de vedere dar din păcate nefiind luați în considerare ar trebui să dea societății de gândit”, a precizat magistratul.

PSD și ALDE, sprijinite de UDMR, modifică legile justiției și codurile penale invocând o directivă (UE) 2016/343 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Termenul de transpunere în legislația românească este aprilie 2018.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...