L.C.Kovesi: Înlocuirea lui Papici a afectat activitatea DNA, dar marea problemă e modul în care s-a făcut

Data publicării:
kovesi laura codruta mic - mfax

 

Încetarea delegării pe funcţie a procurorilor Lucian Papici, şeful Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), şi Mariana Alexandru, adjunctul acestuia, „a creat o vulnerabilitate şi a perturbat cumva activitatea la nivelul DNA”, a spus Kovesi, miercuri seară, la postul național de televiziune.

„Dar nu aceasta este principala problemă, ci modalitatea în care s-a făcut această înlocuire”, a subliniat Kovesi, arătând că, de la înfiinţarea instituţiei şi până în prezent, nicio delegare în funcţie nu s-a făcut fără o recomandare a procurorului-şef al DNA iar, în cazul de faţă, ei nu i s-a solicitat vreo recomandare.

Întrebată dacă a discutat cu procurorul general Tiberiu Niţu înainte de ridicarea delegării celor doi procurori, Laura Codruţa Kovesi a spus că acesta a sunat-o şi i-a spus că au încetat delegările lui Papici şi Alexandru şi că a delegat alţi procurori-şefi.

„N-am primit nicio explicaţie, nu mi s-au comunicat motivele. Mi-a spus că e decizia pe care şi-o asumă şi că urmează să-mi trimită aceste ordine prin fax”, a precizat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a mai arătat că nu are nimic personal cu cei doi procurori care au fost delegaţi în locul lui Papici şi Alexandru - Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu - şi nu contestă capacităţile acestora, „dar modalitatea în care s-a procedat nu a fost corectă”.

„Cei doi procurori cărora li s-a ridicat delegarea au avut o activitate meritorie în aceşti ani. În calitate de şefi ai acestei secţii, şi-au îndeplinit corespunzător activitatea. Nu mi s-a părut normal ca, după şapte zile, fără nicio explicaţie, procurorului-şef Papici să i se înceteze delegarea”, a spus Kovesi.

Totodată, ea a menţionat că a făcut o recomandare scrisă ministrului Justiţiei cu privire la persoanele care pot îndeplini funcţiile de procuror-şef şi adjunct la Secţia I, opţiunea sa fiind pentru Mariana Alexandru şi Lucian Papici, menționând că cele două propuneri sunt cele mai bune pentru secția I.

Întrebată ce se poate întâmpla mai departe, Laura Codruţa Kovesi a răspus că ministrul Justiţiei poate să-şi retragă propunerile sau procedura poate merge mai departe.

„Este o problemă care se va tranşa în timp. (...) Eu aştept un răspuns la recomandările făcute. Şi mă aştept ca atunci când se vor face numiri, să fiu consultată în calitate de procuror-şef”, a continuat ea.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, în 2 octombrie, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct.

Magistraţii Iuliana Bendeac şi Viorel Ioan Cerbu vor fi intervievaţi de Secţia pentru procurori a CSM în 28 octombrie, iar avizele vor fi trimise ministrului Justiţiei în 29 octombrie, a anunţat marţi consiliul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri