Loganul, cea mai furată mașină din România

Data publicării:
loganul prezidential - 3241648-Mediafax Foto-BP al SPP

În România se fură cinci maşini în fiecare zi, două din ele în Bucureşti, arată o statistică a poliţiei. Loganul este printre autoturismele preferate de hoţi, alături de maşinile luxoase din Germania. Bolizii de zeci de mii de euro de la noi din ţară sunt vânduţi apoi în Bulgaria sau în Turcia. Cu cât furtul este anunţat mai repede, cu atât şansele de a găsi maşina sunt mai mari. 

Două-trei minute durează ca un hoţ profesionist să fure o maşină. Cu o cheie specială deschide portiera, cu un dispozitiv special întrerupe alarma, iar câteva cunoştinţe de electronică sunt suficiente pentru a păcăli calculatorul de bord şi a porni motorul.

„Cele mai multe autoturisme se fură în Bucureşti. 234 în această perioadă, în scădere cu 87 faţă de perioada similară din 2012”, a afirmat Mihăiţă Badea de la IGPR.

Hoţii de maşini nu ţin cont de ore. Ziua sau noaptea, în locuri ferite, sau în parcări din centrul oraşului, dacă se iveşte ocazia, acţionează.

Cel puţin cinci români trec în fiecare zi prin acest calvar: îşi parchează maşina, iar după câteva găsesc locul gol. De la începutul anului şi până acum, în ţara noastră, s-au furat aproape 1.000 de autoturisme.

Grupările de hoţi de maşini fură de cele mai multe ori la comandă. Loganurile sunt cele mai căutate, apoi BMW-urile sau VW-urile. Maşinile românesti sunt dezmebrate şi vândute ca piese de schimb, iar cele nemţeşti sunt trimise în străinătate. Bolizii din România ajung în Bulgaria, Turcia, Ucraina, sau în ţări din vestul Europei.

După descoperirea furtului, reacţia proprietarilor este decisivă.

„Perioada critică, dacă se reclamă furtul în două, trei ore de la dispariţia maşinii. Se declanşează acţiunea năvodul la care participă ordinea publică şi juduciară. Dacă furi din Bucureşti un autoturism, într-o oră şi jumătate eşti în Bulgaria”, a mai susținut de la IGPR.

Peste 60 la sută din maşinile furate sunt recuperate. Datele poliţiei arată că furturile au scăzut cu peste 30 de procente, faţă de perioada similară a anului trecut. Judeţele unde se înregistrează cele mai puţine disparţii de maşini sunt Brăila, Covasna sau Dâmboviţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri