Miron Cozma, despre redeschiderea Dosarului Mineriadei: Pedeapsa lui Ion Iliescu e una singură, condamnarea pe viață

Data publicării:
miron cozma - mfax

 În februarie, Miron Cozma a afirmat că nu are remuşcări pentru persoanele ucise în timpul Mineriadei, întrucât el ar fi fost adus cu forţa la Bucureşti. FOTO: Mediafax

Miron Cozma a declarat, luni, pentru Mediafax, că are "marea satisfacție" că Dosarul Mineriadei se va redeschide și că este "chiar încântat" de acest lucru, deoarece minerii au fost "propagandă".

"Aș vrea să spun că am marea satisfacție că, alături de alţi doi domni, despre care părerea mea e că și lor trebuie să li se aprobe acel dosar - Doru Mărieş de la Asociația 21 Decembrie şi Marin Stoica, victimă a bătăilor crunte de la televiziunea națională -, am reuşit în 2010 să cerem anchetarea evenimentelor și, bineînțeles, redeschiderea dosarului iunie '90, pentru că adevărații vinovați sunt încă în libertate și nu au plătit. Toate cele trei dosare au fost reunite și soluția e cea pe care o știți și sunt chiar încântat că se va relua ancheta asupra evenimentelor iunie '90, pentru că minerii nu au fost altceva decât propagandă și nu au fost nici măcar, culmea ironiei, foarte mulți. Nu a văzut nimeni și, numai după ce eu am început demersurile pentru adevăr, s-a aflat că, de fapt, minerii nu au fost pe 13 iunie 1990 în București, atunci când au fost omorâți șase oameni. Or, minerii au venit cu un tren pus la dispoziție de Traian Băsescu, cu 15 vagoane, un altul cu șapte și altul cu patru vagoane. Deci, au fost prea puțini mineri și nu atât de mulți câți se zice că au fost. Se fac confuzii între iunie '90 și septembrie '91, cand minerii au venit în formă", a declarat Miron Cozma.

Dosarul Mineriadei din iunie 1990 se redeschide

Acesta și-a amintit și cum l-a "sechestrat" pe Ion Iliescu, la Cotroceni.

"L-am sechestrat pe Iliescu și o spun cu toată responsabilitatea, la Cotroceni. Știți foarte bine că i-am cerut demisia în Parlament. Ion Iliescu, în perioada în care eu am luat cuvântul în Parlament, eu i-am cerut demisia în Parlament. El era sechestrat la Cotroceni de către mine. Dacă Parlamentul lua decizia ca el să fie demis, ieșea de acolo cu cătușe", a mai spus fostul lider al minerilor din Valea Jiului.

Întrebat dacă fostul președinte Ion Iliescu ar trebui pedepsit, Miron Cozma a spus ca acesta ar trebui condamnat pe viață.

"Este cea mai mare satisfacție a mea (că Ion Iliescu ar putea fi urmărit penal - n.r.), nu sunt ranchiunos și nu vorbesc nici dintr-un punct de vedere al unei satisfacții personale, ci pentru adevărul istoric, care trebuie aflat. S-a dovedit că minerii au fost o forță nu represivă, cum s-a spus, ci o forță care a luptat în permanență pentru drepturile lor și pentru idealurile noastre ale celorlalți. De ce nu se dă dosarul meu de la Securitate? Pai de ce să-l facă pe Miron Cozma erou? Eu, în 1977 l-am sechestrat pe Ceaușescu, cu minerii de la Lupeni și din Valea Jiului. Din punctul meu de vedere, pedeapsa lui Ion Iliescu e una singură: condamnarea pe viață, pentru că e vorba de crime împotriva umanității", a declarat Miron Cozma.

În 26 februarie, Miron Cozma afirma, în cadrul unei dezbateri pe tema Mineriadei din iunie 1990, că nu are remuşcări pentru persoanele ucise în timpul evenimentelor, întrucât el ar fi fost adus cu forţa la Bucureşti.


Instanţa supremă a confirmat, luni, decizia procurorilor Parchetului ÎCCJ de redeschidere a urmăririi penale în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanțele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.

Cercetările în cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 vor fi, astfel, reluate după 25 de ani de la evenimente, perioadă în care au fost emise mai multe decizii de neîncepere a urmării penale, unele victime ajungând să fie despăgubite la CEDO în absenţa unei hotărâri judecătoreşti în ţară.

Referitor la redeschiderea dosarului Mineriadei, fostul şef de stat, Ion Iliescu, a declarat, în 5 februarie, că oricine este liber să analizeze şi să comenteze evenimentele de atunci şi că nu este nicio problemă dacă cei interesaţi sau istoricii se ocupă şi de acele momente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri