Orban: Vom cere conducerii Parlamentului să solicite Comisiei de la Veneţia asistenţă pentru forma finală a Codurilor

Data actualizării: Data publicării:
comisia de la venetia - fb toader

Liberalii vor cere conducerii Parlamentului să solicite Comisiei de la Veneţia asistenţă în procesul de elaborare a modificărilor la Codurile penale, a anunţat luni preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Am luat decizia în BEx de a ne adresa Birourilor permanente ale celor două Camere pentru a transpune în decizia Birourilor permanente solicitarea formulată de Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale care a elaborat Codul penal şi Codul de procedură penală, respectiv vom cere ca în Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului să se decidă o solicitare oficială către Comisia de la Veneţia pentru acordarea de asistenţă din partea experţilor Comisiei de la Veneţia în procesul de elaborare a formei finale a modificărilor la Codul penal şi la Codul de procedură penală”, a spus Orban.

La rândul său, deputatul PNL Ioan Cupşa a arătat că liberalii solicită conducerii Parlamentului să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru a cere, „printr-un raport final, o poziţie concretă exprimată cu privire la Ordonanţa 90 şi Ordonanţa 92”.

El a menţionat şi că PNL va înregistra luni două iniţiative legislative care vizează „punerea în operă a raportului final al Comisiei de la Veneţia privind legile Justiţiei'”, potrivit Agerpres.

Astfel, vom încerca să reintroducem libertatea de exprimare a magistraţilor care a fost cenzurată de către PSD şi ALDE, vom încerca să modificăm, de asemenea, felul în care se numesc şi se revocă procurorii de rang înalt, vom avea grijă să modificăm atât articolele privitoare la recrutarea magistraţilor, precum şi cele privitoare la pensionare, pentru că există marele pericol ca Justiţia din România să fie paralizată, să fie incapacitată tocmai de numărul mic de magistraţi care este posibil de la anul să se aşeze în bănci, în instanţele de judecată sau în parchete. (...) De asemenea, pe răspunderea magistraţilor vom interveni în ceea ce priveşte clarificarea că judecătorii nu vor răspunde în condiţiile în care va fi invalidată soluţia pe care ei au dat-o de o instanţă superioară şi nu vor răspunde decât dacă există acea eroare judiciară gravă sau rea intenţie”, a spus Cupşa.

El a precizat că PNL propune şi desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie.

Trebuie să intervenim pentru ca procurorii ierarhici superiori să nu mai poată interveni în soluţii pe motive de netemeinicie”, a mai adăugat Cupşa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri