Guvernul a adoptat modificările la OUG 7, în ciuda avizului negativ al CSM

Data actualizării: Data publicării:
colaj dancila toader_govro

Guvernul a aprobat în şedinţa de marți modificările propuse de Tudorel Toader Ordonanţei 7, cea care a stârnit revolta magistraţilor. Premierul Viorica Dăncilă spune că aceste soluţii au fost convenite cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii şi cu cei ai asociaţiilor de magistraţi.

FOTO: Gov.ro

Actualizare. Ordonanța care modifică OUG 7 a fost adoptată de Guvern. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

„Guvernul a adoptat OUG pentru modificări la legile justiţiei, cele trei legi ale justiţiei, dacă este să mă exprim mai accesibil, modificări la OUG 7/2019, care la rândul ei a adus modificări legilor justiţiei”, a anunțat ministrul la finalul ședinței de Guvern.


Aprobăm în ședința de azi soluțiile convenite cu reprezentanții CSM și ai asociațiilor din domeniul juridic la întâlnirea de săptămâna trecută. Noile prevederi reflectă propunerile magistraților cu privire la principiul separării cariererelor și promovarea în funcțiile de conducere ale parchetelor. De asemenea, luăm măsuri pentru salarizarea corespunzătoare a angajaților IT din justiție. Acest act normativ a fost transmis CSM săptămâna trecută. Așa cum am spus, guvernul rămâne deschis dialogului constructiv pentru neclarități. În urma discuției, am transpus toate prevederile susținute de cei care au participat la acea ședință”, a declarat Viorica Dăncilă.

După negocierile de la Palatul Victoria, în urmă cu o săptămână, trei asociații ale magistraților care au boicotat discuțiile pe OUG 7 au transmis atunci că propunerile cu care a venit ministrul Justiției, Tudorel Toader, au fost lipsite de substanță. Aceste asociații au subliniat atunci faptul că negocierile de la Palatul Victoria au avut handicapul legitimităţii, dat fiind faptul că nu s-a discutat cu actorii relevanţi din sistem.

Plenul CSM a discutat, marţi, în vederea acordării unui aviz, proiectul de modificare a OUG 7 privind legile justiţiei. Proiectul a fost pus în dezbatere publică luni, conform Notei de fundamentare, apreciindu-se că tensiunile existente pot fi înlăturate prin intervenţia legislativă imediată asupra prevederilor care au provocat nemulţumiri.

Plenul CSM a avizat negativ proiectul de modificare a OUG 7/2019.

„Motivarea este în sensul menţinerii poziţiei consecvente a Consiliului, în acord cu hotărârea anterioară a Plenului şi cu propunerea anterioară a CSM, de abrogare a tuturor dispoziţiilor care exced propunerilor formulate de Consiliu”, au transmis reprezentanţii CSM.

Conform sursei citate, în acest sens a fost şi propunerea Comisiei nr 1 - Legislaţie din cadrul Consiliului cu privire la prezentul aviz negativ faţă de propunerea de modificare a OUG 7/2019 discutată în Plen pentru avizare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri