Precizările DNA despre dosarul lui Tăriceanu: Ar fi primit mită 800.000 de dolari de la o firmă austriacă

Data actualizării: Data publicării:
160915_tariceanu_dna_002_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Direcția Națională Anticorupție a publicat joi dimineață un comunicat în care dă detalii cu privire la cererea de urmărire penală adresată Parlamentului, pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, transmite G4Media. Procurorii spun că dosarul a fost deschis la solicitarea autorităților judiciare austriece și vizează obținerea de către Călin Popescu Tăriceanu a 800.000 de dolari ce reprezintă foloase necuvenite, bani care ar fi fost folosiți în campanie electorală.

Comunicatul DNA:

Procurorii desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obținut contracte comerciale importante de la statul român.

Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autorităților judiciare austriece.

Concret, un demnitar ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanții unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl privește pe demnitar, actualmente senator, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunea de luare de mită este condiționată de obținerea unui aviz din partea Senatului. În acest sens, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului care urmează a decide.

Avizul solicitat pentru senator în cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completă a urmăririi penale și pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să își formuleze apărările într-un cadru procesual legal.

În această etapă a procesului penal, toate persoanele vizate beneficiază de prezumția de nevinovăție.”

Citiți și Tăriceanu spune că se opune amnistiei și grațierii: Aș fi acuzat că fac politică în interes propriu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri