Procurorul general al României a demisionat. Ministrul Justiţiei: Joi am consultări informale cu CSM

N18 SOARTA TIBERIU NITU AGERPRES

FOTO Agerpres

Ministrul Justiţiei trebuie să vină acum cu un nou nume, pe care CSM trebuie să îl avizeze.

„Va fi o procedură transparentă, deschisă, cum a mai fost de-atâtea ori în această țară. Am spus cu celeritate, asta înseamnă de îndată. Am discuții informale cu CSM joi și imediat voi declanșa procedura. Legea nu s-a schimbat, avizul CSM nu este consultativ”, a declarat ministrul justiției, Raluca Prună, miercuri dimineață.

Întrebată despre candidați, ministrul a spus: „N-am lansat procedura, vă puteți imagina că aș putea să am candidați înainte să lansez o procedură? Nu știu, întreb: se întâmplă așa ceva în țară în legătură cu orice procedură?”


Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat, miercuri dimineaţă, că nu îşi va depune candidatura pentru a ocupa acest post definitiv. „Nu mă reține nimic, e opțiunea mea”, le-a spus el ziariștilor care voiau să știe de ce.

În contextul scandalului „coloana oficială”, jurnaliștii au observat și că Bogdan Licu a venit la Ministerul Public cu mașina personală. Întrebat despre acest fapt, Bogdan Licu a precizat că are acest obicei de când a fost numit în funcție. „Vin și plec cu mașina personală”, a spus el.

Tiberiu Niţu a decis să renunţe la funcţia de procuror general al României, pentru că numele său a fost asociat, în mod artificial, susţine acesta, cu dosarul coloanelor oficiale.

Acest lucru a dus la prejudicierea imaginii personale, dar şi a instituţiei, pretinde magistratul. Într-un comunicat de presă, procurorul general demisionar a dat şi câteva explicaţii cu privire la modul în care a folosit coloana oficială: „Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie. Măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare."

Implicarea procurorului general în dosarul deschis de DNA a fost discutată luni, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Iohannis, premierul Dacian Cioloş şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

Cu o săptămână înainte de acestă întâlnire, Tiberiu Niţu şi Raluca Prună s-au întâlnit faţă în faţă pentru a discuta situaţia.

Nu exclud nicio variantă, pentru că legea prevede asta. Există posibilitatea menţinerii, există posibilitatea revocării. Pentru că aşa prevede legea. Iau în calcul orice fel de instrument pe care îl am la dispoziţie”, declara atunci Raluca Prună, întrebată dacă ia în calcul revocarea din funcție a procurorului general.

Tiberiu Nițu nu a dorit atunci să facă declarații:

- Spunea ca îşi doreşte sa discute cu dvs?

- Nu fac declaraţii şi nici speculaţii pe aşa ceva!

- Vă aşteptaţi la asta?

- Nu fac niciun fel de speculaţii şi nici declaraţii.

- V-aţi gândit la demisie dupa tot acest scandal?

- ...

Controversele din jurul lui Tiberiu Niţu au apărut odată cu solicitarea procurorilor anticorupţie de începere a urmării penale a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea. Potrivit anchetatorilor, fostul ministru Gabriel Oprea i-ar fi oferit ilegal procurorului general al României dreptul de a folosi coloana oficială pentru deplasări.

Pentru moment, locul lui Tiberiu Niţu în fruntea Parchetului General a fost preluat de prim-adjunct.

„Este o instituţie care funcţionează şi nimeni nu este de neînlocuit. Eu sper ca interimatul meu sa fie cât mai scurt şi să avem cât mai curând un procuror general. (Reporter: Aţi vrea să fiţi dumneavoastră procuror general?) Nu mă tentează”, a declarat Bogdan Licu.

Luna trecută, când cererea prin care DNA solicita ridicarea imunităţii lui Gabriel Oprea a ajuns la Parchetul General, atât Tiberiu Niţu, cât şi Bogan Licu s-au abţinut să dea un răspuns. Dacă în cazul primului, motivul e lesne de înţeles, Bogdan Licu a precizat atunci pentru AGERPRES că a evitat să soluţioneze cererea pentru că Gabriel Oprea a fost coordonatorul său la doctorat. În cele din urmă, solicitarea a fost trimisă la Senat sub semnătura lui Codruţ Olaru, numărul 3 din Parchetul General la acea dată.

Citiţi şi:

Cătălin Predoiu: Mi-e greu să cred că procurorul general va putea rezista în fața presiunilor de a pleca din funcție 

ACTUALIZARE 20.15 TIBERIU NIŢU A DEMISIONAT. "Eu sper ca interimatul să fie cât mai scurt şi să avem cât mai curând un procuror general", a declarat, marți seara, Bogdan Licu.

Întrebat dacă vede o posibilă numire definitivă a sa în fruntea instituţiei, Licu a răspuns negativ.

Întrebat ce va face cu dosarul fostului ministru de Interne, în condiţiile în care Bogdan Licu şi-a făcut doctoratul cu profesorul universitar Gabriel Oprea şi este suspectat că şi-a plagiat teza, Licu a răspuns: "Îl voi trimite la DNA să îşi urmeze cursul, eu sau dl adjunct Olaru".

În momentul în care s-a pus problema semnării solicitării către Senat pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, Tiberiu Nițu și Bogdan Licu s-au abținut. În cele din urmă, cererea a fost semnată de adjunctul procurorului general, Codruț Olaru, și a fost trimisă la Senat.

Era vorba despre o semnătură pe care procurorul general sau adjunctul său trebuia să o dea pe dosar, astfel încât cererea de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea să ajungă la Parlament. 

Întrebat dacă Tiberiu Niţu i-a dat vreun sfat înainte de a părăsi funcţia, Bogdan Licu a răspuns: "Nu am primit niciun sfat şi în general sfaturile mi le dau singur".   

CV-ul lui Bogdan Licu .

ACTUALIZARE 18.40 TIBERIU NIŢU A DEMISIONAT. „Decizia Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a demisiona este un gest corect, de asumare a responsabilităţii şi de diminuare a prejudiciilor de imagine aduse Ministerului Public”, a declarat ministrul justiției, Raluca Prună.

Citiţi şi:

Controversele mandatului lui Tiberiu Niţu

Potrivit Art. 15 alin. 4 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor aprobat prin Ordinul 2632/C din 30 iulie 2014, atribuţiile Procurorului General sunt exercitate de prim adjunctul acestuia.

Ministrul justiţiei va declanşa cu celeritate procedura de ocupare a funcţiei vacantate”, a comunicat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, într-o declaraţie de presă.

ACTUALIZARE 18.10. TIBERIU NIŢU A DEMISIONAT. Conducerea Parchetului General a fost preluată interimar de Bogdan Licu.

ACTUALIZARE 17.55 TIBERIU NIŢU A DEMISIONAT. Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat demisia lui Tiberiu Niţu din funcţia de procuror general.


TIBERIU NIŢU A DEMISIONAT.Nu am solicitat şi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege.

Citiţi şi

C. T. Popescu: Acest domn Nițu, o nulitate, ar fi rămas liniștit în funcție dacă Victor Ponta mai era premier


Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie.

Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei.

Măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare.

În întreaga mea carieră de magistrat, precum și în funcția de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii și a normelor deontologice.

Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activităţii mele în fruntea Ministerului Public, la fel şi datele din bilanţ care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condiţiile în care numele meu şi funcţia pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduc, am decis – ca un gest de responsabilitate şi onoare – să îmi depun demisia din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a comunicat procurorul general demisionar, printr-un comunicat de presă transmis de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În cererea pe care şeful DNA cerea aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, procurorii anticorupţie făceau referire la un protocol prin care procurorul general a beneficiat de coloană oficială.

Comunicatul DNA:

"La data de 4 aprilie 2014, la Ministerul Afacerilor Interne s-a înregistrat Protocolul nr. 12 privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat la încheierea protocolului de către ministrul Oprea Gabriel, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele două instituții, în scopul însoțirii autovehiculului utilizat de către procurorul general cu echipaje ale poliției rutiere.

Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, deși niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele îndreptățite a beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție beneficiază, la rândul său, de protecție asigurată de Serviciul de Protecție și Pază, deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituții care are un regim de circulație prioritară.

Protocolul a reprezentat temeiul în baza căruia, începând cu luna aprilie 2014, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i s-a asigurat, cu caracter permanent, însoțirea deplasărilor efectuate pe raza municipiului București.

În condițiile în care procurorul general nu era îndreptățit să beneficieze de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime și un prejudiciu material Direcției generale de poliție a municipiului București, precum și un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

La data de 03 iulie 2015, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a adoptat un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliată a modalității în care se desfășura activitatea de însoțirea a demnitarilor pe raza municipiului București.
Din documentul menționat rezultă că singurii demnitari care beneficiau de însoțire permanentă erau președintele României și prim-ministrul dintre categoriile de persoane îndreptățite legal (președinții celor două Camere ale Parlamentului nu au solicitat), precum și ministrul de interne și procurorul general, care au avut acces la acest privilegiu exclusiv ca urmare a modului în care ministrul Oprea Gabriel și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu".

Totodată, Comisia juridică a Senatului a dat astăzi aviz pozitiv pentru urmărirea penală a fostului ministru Gabriel Oprea pentru acuzaţiile de abuz în serviciu.

Cazul procurorului general Tiberiu Niţu a fost pus în discuţie, ieri după-amiază, la întâlnirea pe care preşedintele Klaus Iohannis a avut-o, la Palatul Cotroceni, cu premierul Dacian Cioloş. La discuţii a participat şi ministrul Justiţiei.

„Am cerut doamnei ministru să vadă care sunt condiţiile în care, eventual, procurorul general poate fi revocat”, a declarat ieri premierul.

Tiberiu Niţu a fost numit procuror general al României în 16 mai 2013.

CV-ul acestuia AICI

 
Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate