PSD amână modificările Codului Penal

Data publicării:
carte noul cod penal-1


ACTUALIZARE. PSD intenționează să amâne până în următoarea sesiune parlamentară modificările la Codul Penal, spun surse din partid. Nu a fost încă anunțată o decizie oficială în acest sens.

Amânarea modificării Codului Penal vine după ce vicepremierul Gabriel Oprea a ameninţat că partidul său va ieşi de la guvernare dacă PSD modifică „pe ascuns Codul Penal”.

Avem doi piloni, interesul naţional şi statul român, şi milităm pentru întărirea statului român. Am spus şi lui Ponta şi colegilor de coaliţie când constatăm că se lucrează la Codul Penal pe furiş sau se doreşte un atac asupra statului român, pe noi ne pierde parteneri”, a spus preşedintele UNPR la un post de televiziune.


Judecătorii și procurorii au analizat cele 22 de propuneri ale parlamentarilor şi au decis să nu le aprobe, considerând că acestea ar afecta activitatea magistraţilor.

Avizul negativ dat de CSM are doar caracter consultativ. La începutul lunii mai, şi procurorii DNA spuneau că modificările propuse în Parlament ar îngreuna anchetele.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că instituția pe care o conduce susține acele modificări ale Codului Penal cerute de sistemul judiciar.

În ceea ce privește avizul negativ dat de CSM, Robert Cazanciuc a spus: „Ministerul va avea, ca și până acum, aceeași poziție cu sistemul judiciar”.

Printre proiectele legislative sunt şi câteva controversate. De exemplu, propunerea senatorului PSD Şerban Nicolae, care prevede că vor fi încătuşaţi în arestul preventiv doar cei care sunt suspectaţi de fapte de violenţă.

Propunerea a trecut fără dezbatere şi vot de Senat. Senatorii puterii mai vor ca arestarea preventivă să se facă doar pe baza unor indicii temeinice, nu rezonabile, aşa cum prevede actuala lege. Acest proiect a fost adoptat de Senat.

Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat împotriva modificării Codului Penal și a declarat că, dacă această legislație va ajunge la el, nu o va promulga.

Pe de altă parte, Gabriel Oprea, vicepremier și președinte al UNPR, a ameninţat că partidul său va ieşi de la guvernare dacă PSD modifică „pe ascuns Codul Penal”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri