Şefii Poliţiei şi ai Consiliului Judeţean Mehedinţi, suspectaţi de corupţie. Procurorii DNA fac percheziţii

Data publicării:
mehedinti

O serie de percheziţii au avut loc miercuri la Consiliul Judeţean Mehedinţi şi la Sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Procurorii anticorupţie îi suspectează pe şefii celor două instituţii şi pe mai mulţi subordonaţi ai acestora de implicare intr-o serie de afaceri ilegale. Adrian Duicu, şeful CJ, şi Ştefan Ponea, şef al IJP Mehedinţi, sunt suspectaţi că au facilitat contracte cu statul unor rude şi apropiaţi şi că şi-au numit prieteni în funcţii importante în judeţ.

ACTUALIZARE ora 18:04 Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi a fost ridicat de procurorii DNA de la casa părinţilor săi din comuna Topleţ, Caraş Severin, şi va fi adus la Bucureşti pentru audieri. Pe drum spre capitală este şi şeful IPJ Mehedinţi, vizat şi el în acelaşi dosar. Cei doi sunt suspectaţi că au facilitat contracte cu statul unor apropiaţi şi rudelor, dar şi că şi-au numit mai mulţi prieteni în fruntea unor instituţii importante din judeţ. În acelaşi dosar au avut loc întreaga zi mai multe percheziţii şi la Finanţele Publice din Mehedinţi şi la Spitalul Judeţean.

ACTUALIZARE ora 13:25 Averea şefului CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, va fi verificată de ANI. Inspectorii de integritate au găsit primele indicii privind sume nejustificate aflate în patrimoniul lui, atunci când l-au verificat sub aspectul unui conflict de interese. Verificări în acest sens s-au făcut anul trecut, iar cazul a ajuns deja în instanţă.

ACTUALIZARE ora 12:35 Mai multe documente au fost ridicate din casa şefului IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea. Acesta este suspectat de fapte de corupţie.

DNA a făcut precizări în acest caz, în care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influenţă/ cumpărare de influenţă, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Anchetatorii au stabilit că „în perioada 2012-2013 şi în cursul lunii ianuarie 2014, folosindu-se de influenţa conferită de funcţiile publice deţinute, două persoane din două instituţii publice ale judeţului Mehedinţi au determinat funcţionari din cadrul unor instituţii de interes public din acelaşi judeţ să îndeplinească acte de serviciu în favoarea intereselor personale ale celor doi sau ale apropiaţilor ( rude şi patroni de societăţi comerciale de la care obţineau în schimb direct sau indirect foloase necuvenite)”.

„Aceste influenţe au fost exercitate pentru:
- numiri şi menţineri în funcţii de conducere la unele instituţii publice sau numiri ale unor apropiaţi în funcţii de conducere;
- aprobarea scoaterii din domeniul public şi concesionarea către apropiaţi la un preţ „convenabil”, de suprafeţe de teren intravilan situate în centrul municipiului Orşova ( în condiţiile în care erau înscrise în cartea funciară a localităţii Orşova ca aparţinând domeniului public al Statului Român şi astfel nu puteau fi trecute în domeniul privat şi nici concesionate);
- determinarea unor funcţionari de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mehedinţi să deconteze către anumite societăţi comerciale servicii medicale presupus neefectuate
- determinarea unor agenţi economici din judeţul Mehedinţi să încheie contracte de publicitate sau sponsorizare, în condiţii favorabile unui post de televiziune local
- permiterea unor persoane neautorizate să aibă acces la informaţii care – la acel moment – nu erau destinate publicităţii, astfel încât anumiți agenţi economici să obțină folos necuvenit şi condiţii financiare avantajoase şi împiedicarea altor agenţi economici să participe la o licitaţie publică. Corelativ, dezavantajarea autorității publice contractante (Spitalul Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, instituţia publică beneficiară a bunurilor ce aveau să fie dobândite prin achiziţie publică)
- avantajarea unei anumite persoane prin furnizarea subiectelor la un concurs pentru ocuparea unei funcţii de şef serviciu la Consiliul Judeţean Mehedinţi, în detrimentul altor persoane”, potrivit DNA.

Surse judicare au declarat pentru Mediafax că cele două persoane vizate sunt preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţul Mehedinţi, Ştefan Ponea.

ACTUALIZARE 12.05. Procurorii DNA descind în acest moment acasă la Adrian Duicu, preşedintele Consililui Judeţean, dar şi în locuinţa şefului Poliţiei Judeţene, precum şi la directoarea Spitalului Judeţean. Ei sunt acuzaţi de fapte de corpuţie.

Totodată, au loc percheziţii şi în sediile instituţiilor conduse de aceştia.

În acest caz este începută urmărirea penală pentru fapte din 2012, 2013 şi ianuarie 2014.

ACTUALIZARE ora 9:01 Şefii şi cei 15 funcţionari publici din cadrul Consiliului Judeţean şi Poliţiei Mehedinţi vor fi aduşi pentru audieri la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la Bucureşti.

Din bugetul CJ Mehedinţi ar fi fost făcute plăţi ilegale în baza unor documente falsificate de funcţionarii din cadrul celor două instituţii vizate de ancheta DNA, transmite corespondentul Digi24.

Între timp, percheziţiile sunt în plină derulare la sediile celor două instituţii şi în locuinţele şefilor acestora:

ACTUALIZARE ora 8:33 În acelaşi dosar au loc percheziţii în cel puţin 20 de sedii de instituții publice și societăți comerciale din Orșova, Drobeta Turnu Severin și Craiova. Mai mulţi funcţionari publici intraţi în vizorul DNA sunt suspectaţi de fapte de corupţie. În acest moment nu a început urmărirea penală față de vreo persoană.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie derulează percheziţii şi la locuinţele şefilor Poliţiei şi Consiliului Judeţean Mehedinţi. Alături de şeful Consiliului Judeţean, el ar fi contribuit la facilitarea de contracte în mod nelegal pentru a primi sume în beneficiu propriu. Sume importante de bani din bugetul CJ Mehedinţi ar fi fost acordate astfel.

15 persoane ar fi vizate în acest dosar, şefi şi subordonaţi ai celor două instituţii, precizează surse din anchetă citate de Digi24. Toţi urmează să fie aduşi la audieri.

Prejudiciul nu este estimat până la această oră, anunţă procurorii, care caută documente, contracte şi alte probe care să îi ajute în anchetă.

În paralel, se fac descinderi şi la sediul Consiliului Judeţean Caraş Severin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri