Sari la conținut

Sentinţa în dosarul de şantaj Antena Group, amânată 

ACTUALIZARE 11.05: Sentința în dosarul de șantaj al Antenei Group a fost amânată, din nou, pentru data de 12 mai.

Cel mai probabil decizia a fost amânată din cauza complexității dosarului. De asemenea, judecătorul așteptat să se pronunțe astăzi în acest dosar a avut și alte ședințe de judecată programate pentru miercuri.  

Dosarul a fost trimis în judecată în toamna anului 2013. De atunci apropae toți inculpații au dat declarații, mai puțin Dan Voiculescu care a refuzat de fiecare dată să fie adus din penitenciar în sala de judecată pentru a-și susține nevinovăția. 

De asemenea, în acest dosar mai este așteptată pronunțarea cu privire la cele trei societăți comerciale care sunt judecate pentru complicitate la șantaj.  


Procurorii DNA cer pedepse de cel puţin cinci ani de închisoare cu executare pentru conducerea Antena Grup şi pentru fostul preşedinte al Fiscului, Şerban Pop, pentru şantaj la adresa reprezentanţilor companiei RCS & RDS.

Este de așteptat ca judecătorii să pronunțe astăzi sentinţa nedefinitivă, ce poate fi contestată de ambele părți.

Pe lângă sentinţă, magistraţii trebuie să răspundă şi unei solicitări prin care se cere întreruperea emisiei postului Antena 3, pe o perioadă de trei luni, drept pedeapsă.

Procurorii DNA spun că directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, ar fi încercat, prin ameninţări, să îl convingă pe administratorul RCS & RDS să accepte un contract prestabilit, în valoare de 35 de milioane de euro, pentru retransmisia pe satelit a posturilor Antena Group.

„Sorin Alexandrescu a fost sprijinit de Antena Group, Antena 3 şi Intact Publishing în activitatea de şantajare a părții vătămate. L-a ameninţat că va demara o campanie media împotriva sa, care însă poate fi stopată dacă se semnează un contract de 6,48 milioane de euro pe an de redifuzare a canalelor Antena Group. S-a recurs la atacuri media. Publicația Jurnalul National a fost folosită în demers pentru a mări presiunea”, spun procurorii.

Avocaţii trustului RCS & RDS au cerut o pedeapsă complementară pentru Antena 3: suspendarea emisiei pentru trei luni. Procurorii DNA au cerut ca toate publicaţiile şi televiziunile deţinute de familia Voiculescu să fie sancţionate cu o amendă penală.

Avocaţii familiei Voiculescu şi a lui Sorin Alexandrescu le-au cerut judecătorilor ca toate acuzaţiile DNA să fie respinse şi clienţii lor să fie declaraţi nevinovaţi. Avocaţii au cerut ca o parte din interceptările din dosar să fie înlăturate din dosar, la fel ca şi promo-ul difuzat de Antena 3 pe seama presupunei investigaţii jurnalistice.

„Postul TV Antena 3 a difuzat, sub forma unor ştiri, materiale cu caracter denigrator la adresa părţii vătămate. În plus, începând cu data de 9 mai 2013, în scopul menţinerii şi amplificării stării de temere induse părţii vătămate, pe posturile de televiziune SC Antena TV Group SA, a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată”, potrivit DNA.

Pentru a demostra contrariul, avocaţii inculpaţilor le-au cerut judecătorilor să audieze mai mulţi jurnalişti ai Antena Group. Unii dintre ei au dat declaraţii în calitate de martori şi la DNA.

Judecător: Domnul Mugur Ciuvică a declarat la parchet, citez: „acest jurământ este prea serios pentru o anchetă băsistă”. Cu declaraţii de genul acesta, îl vom chema în instanţă ca să facă spectacol? Vă reamintesc că declaraţia mincinoasă se pedepseşte conform legii. (Sursa: declaraţie în instanţă)

Miza şantajului era uriaşă, susţin procurorii DNA.

Mi-a spus că are un contract semnat de mine cu o societate, Bodu SRL, iar această convenție ar reprezenta, de fapt, o şpagă. Mi-a spus că dacă această chestiune va deveni publică 'eu nu voi mai sta la această masă' şi mi-a sugerat că aş putea fi arestat”, a declarat în instanţă administratorul RCS & RDS. Directorul Antena Grup a negat totul.

Potrivit stenogramelor care există la dosar, tot planul de şantaj era coordonat de Dan Voiculescu şi fiica sa, Camelia. Cei doi sunt acum judecaţi pentru complicitate la şantaj.

Fostul senator, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării ICA, a cerut instanţei să nu fie scos din celula sa de la Rahova pentru a da declaraţii în acest proces.