Sari la conținut
News Alert

Statul român, condamnat la CEDO în cazul unui tânăr mort în condiţii suspecte într-un spital de psihiatrie 

Valentin Câmpeanu, copil cu dizabilităţi intelectuale, infectat cu HIV, părăsit de părinţi la naştere a stat ani de zile într-un centru de plasament din Craiova. La 18 ani, a fost mutat în spitalul de psihiatrie Poiana Mare. În ultima sa zi de viață, el a fost găsit într-un depozit al spitalului.

Nu a dat niciun semn, nu a mișcat, nu a deschis ochii, nu a vorbit pe tot parcursul în care noi am avut această discuție în cameră. Am întrebat ce se întâmplă cu el. Mi s-a spus că doarme”, povesteşte Georgiana Pascu, manager de program în cadrul CRJ.

Tânărul murise. Centrul pentru Resurse Juridice l-a reprezentat pe Valentin în instanţă. Cum în România nu s-a făcut dreptate, ONG-ul a ajuns la CEDO.

Curtea a stabilit, în unanimitate, că plângerile pe articolele 2 şi 13 ale Convenţiei sunt admise.

Statul român a fost considerat vinovat. Valentin Câmpeanu a fost transferat la spitalul de psihiatrie fără diagnostic, nu a primit tratament adecvat, iar lipsa hranei şi a căldurii i-au pus viaţa în pericol.

„Este o situaţie des întâlnită în România zilelor noastre pe care noi am sesizat-o în cazul lui Valentin Câmpeanu, prin care persoane cu probleme de sănătate mintală sunt închise în instituţii şi pentru care ajunge să fie tutore, reprezentant legal, şeful acestei instituţii, deci exact persoana care ar trebui să le apere interesele, dar uneori poate că nu le apără interesele”, declară Georgiana Pascu.

Verdictul CEDO este dat pentru Tratamentul inuman al lui Valentin Câmpeanu, socotit fără discernământ.