Sari la conținut

Tudorel Toader: Încă nu a intrat nimeni în arhiva SIPA

Ministrul demisionar Justiţiei, Tudorel Toader, precizează că încă nu a intrat nimeni în arhiva SIPA, întrucât comisia pentru această arhivă nu a fost constituită, scrie News.ro.

170227_TUDOREL_TOADER_MJ_01_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Tudorel Toader face această precizare după ce preşedintele UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan, a spus sâmbătă că „în aceste momente de nebuloasă politică o comisie formată numai din oameni numiţi politic şi sub autoritate politică intră în arhiva SIPA”.

„Simple precizări: 1. Comisia pentru arhiva SIPA nu a fost constituită, prin urmare încă nu a intrat nimeni în arhivă ! 2. Voi solicita CSM să se consulte cu asociaţiile profesionale, apoi să detaşeze un judecător sau procuror care, timp de trei ani, să facă parte din comisia pentru arhiva SIPA!”, a scris duminică Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan, a spus că „în aceste momente de nebuloasă politică o comisie formată numai din oameni numiţi politic şi sub autoritate politică intră în arhiva SIPA şi au, implicit, acces necontrolat la informaţiile de acolo” şi a întrebat noua conducere a SGG cine din această instituţie, după publicarea HG 410/2017, a intrat în arhiva SIPA şi pe cine va delega să intre mai departe în arhivă.

Noul şef al SGG, fostul premier Victor Ponta, i-a răspuns lui Gîrbovan asigurând-o că „absolut nicio decizie nu va fi luată fără o serioasă consultare cu reprezentanţii magistraţilor”.