Iohannis salută anunțul făcut de Biden și Macron privind trimiterea de trupe în România. „Solidaritatea NATO e foarte puternică”

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis face declarații la Cotroceni
Președintele Klaus Iohannis. Sursă foto: Administrația prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a salutat anunțul omologului său francez Emmanuel Macron, care a spus că Franța este dispusă să aducă trupe pe teritoriul României în cadrul misiunilor NATO, și cel al președintelui SUA, Joe Biden, de a trimite trupe suplimentare în România, în cazul în care Rusia va ataca Ucraina.

Salut anunțul explicit al lui Joe Biden privind creșterea prezenței militare a SUA în România, pe flancul estic, dacă situația de securitate se deteriorează și mai mult. Parteneriatul strategic dintre România și SUA și solidaritatea NATO sunt foarte puternice”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

„Ne vom spori prezența militară în Polonia, România și alte țări dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina. Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform articolul 5. Ele fac parte din NATO”, a spus președintele SUA, într-o conferință de presă.

De asemenea, șeful statului a salutat anunțul lui Emmanuel Macron privind trimiterea de trupe suplimentare în România.

Salut cu căldură anunțul președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară avansată a NATO în România. Parteneriatul strategic dintre România și Franța va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Declarația vine după ce un anunț în acest sens a fost publicat pe Twitter de europarlamentarul francez Natalie Loiseau.

În această seară Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a participa la o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este solidară cu statele europene preocupate de securitatea lor”, a scris Loiseau pe Twitter.

Și premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj similar.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat deschiderea țării sale pentru întărirea flancului estic al NATO în România. Salut cu căldură această dovadă de fraternitate în contextul Parteneriatului nostru Strategic”, se arată într-un mesaj postat tot pe Twitter.

Și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a reacționat.

Anunțul important al președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară NATO în România pe Flancul Estic e rezultatul notabil al eforturilor constante ale președintelui Klaus Iohannis”, a scris ministrul pe Twitter.

Aurescu i-a mulțumit de asemenea ministrului francez pentru Europa și Afaceri Externe, Jean-Yves Le Drian, pentru „dialogul fructuos pe acest subiect”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri