Ludovic Orban: „10 august” nu vreau să aibă aceeași soartă ca dosarul Mineriadei și al Revoluției

Data actualizării: Data publicării:
Incidente la protestele romanilor din diaspora fata de guvernul PSD, in Piata Victoriei, vineri, 10 august 2018. Protestatarii cer plecarea politicienilor cu probleme penale și alegeri anticipate. Inquam Photos / Octav Ganea
Incidente la protestele romanilor din diaspora fata de guvernul PSD, in Piata Victoriei, vineri, 10 august 2018. Protestatarii cer plecarea politicienilor cu probleme penale și alegeri anticipate. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, la Digi24, că nu știe ce conține dosarul 10 august, dar că va afla joi, când cel mai probabil va fi desecretizat de Ministerul de Interne. Prim-ministrul a precizat că nu ar vrea ca dosarul 10 august să aibă aceeași soartă ca dosarele Minieriadei și Revoluției.

„Ce-am promis aia vom face”, a spus Ludovic Orban despre desecretizarea raportului privind intervenția jandarmilor la protestul din 10 august 2018. „Cel mai probabil în cursul zilei de mâine (joi, n.red.), după ce mi-a transmis ministrul de Interne. Va finaliza procedura și va fi făcut public”, a completat el.

„Nu. Ministrul știe, că a fost în comisie”, a răspuns premierul, întrebat dacă știe conținutul raportului: „Eu n-am avut acces la raport, când va fi desecretizat îl voi citi”.

Întrebat dacă sunt oameni care ar trebui să se teamă, premierul a răspuns: „Nu știu, chiar nu știu. Toate lucrurile astea trebuie cunoscute. Povestea asta cu secretizarea e nefirească pentru o democrație, mai ales că a fost vorba de o asemenea încălcare grosolană a drepturilor, integrității fizice, sănătății a mii și mii de oameni care au demonstrat pașnic și care nu au făcut nimic care să determine reacția în forță a forțelor de ordine”.

„Nu înțeleg de ce trenează activitatea. Sunt 800 și ceva de persoane care au depus sesizări în care au spus cu subiect și predicat ce au pățit, ce vătămări. Ce trenează atâta? Nici până astăzi nu știm cine a tras la Revoluție. Dosarul Revoluției nici până astăzi nu e finalizat. Nici până astăzi nu știm în dosarul Mineriadei, nu este soluționat în condițiile în care și acolo au murit oameni, au fost stâlciți în bătaie, au fost desfigurați. 10 august nu vreau să aibă aceeași soartă. Trebuie să se afle adevărul, responsabilitățile și mai ales cei care luat deciziile care au determinat că n-o să-i acuzăm pe jandarmii care au primit ordin să acționeze în felul în care au acționat. Dar cei care au dat ordine, cei care au planificat, cei care au dus efectivele de jandarmi, nu au fost cei din București, ce li s-a spus jandarmilor în noaptea în care au stat. Toate lucrurile astea trebuie aflate și cercetarea trebuie să meargă înainte”, a completat premierul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri