Manager "Marius Nasta": Toată secția COVID este ocupată. Ne-ar ajuta ca oamenii să poată pleca după prima perioadă de observație

Data publicării:
Asistentele verifica aparatuld e dializa al unui pacient.
Până în 30 septembrie, spitalele Covid vor reveni la normal. Foto: Guliver / Getty Images

Managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler, a declarat la Digi24 că toată secția pentru tratarea pacienților cu coronavirus este ocupată complet, situație nemaiîntâlnită până acum și că ar ajuta dacă cei fără simptome ar putea pleca acasă după prima perioadă de observație.

"De vineri nu am mai făcut internări în compartimentul COVID. Avem speranța ca o parte din pacienți să fie negativi la al doilea test și să poată fi externați.

Ultima săptămână a dus la creșterea numărului de internări, nu ne-am mai confruntat până acum cu ocuparea completă a paturilor la pavilionul COVID.

Diferența față de perioada de început e legată de tipul de cazuri internate, gravitatea cazurilor acum e mult redusă, sunt și pacienți asimptomatici.

Posibilitatea ca oamenii să poată pleca după prima perioadă de observație ar ajuta la decongestionarea spitalelor.

Ca pacientul să poată pleca acasă e un lucru bun și pentru spital, și pentru pacienți, dar doar dacă aceste persoane să mențină autoizolarea să respecte regulile. Suntem deschiși la un astfel de scenariu", a declarat Beatrice Mahler.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că va semna marţi un ordin de ministru prin care pacienţii COVID-19 asimptomatici vor fi izolaţi acasă, însă doar după 10 zile de spitalizare.

Nelu Tătaru a explicat luni seara că simptomele pot apărea şi în a cincea zi de la infectare şi de aceea pacienţii trebuie să fie supravegheaţi medical în spitale.

„La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă de evaluări, marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este pozitiv totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie. Acest ordin va fi semnat marţi, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, pentru că nu ştim cum va avea evoluţia. Să lăsăm specialiştii să decidă dacă un caz este asimptomatic sau nu”, a declarat ministrul Sănătăţii, la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.

Nelu Tătaru a adăugat că ieşirea în comunitate a unui pacient pozitiv este o asumare care trebuie să vină şi din partea Ministerului Sănătăţii, dar şi a pacientului respectiv, în contextul în care România are acum o transmisie comunitară accentuată.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri