Marcel Vela, la Digi24: „Voi propune premierului schimbarea unor șefi ai Jandarmeriei, cât de curând”

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Vela
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, joi seara, la Digi24, că va propune premierului schimbarea anumitor șefi din Jandarmerie, după ce a citit raportul desecretizat al protestului Diasporei, din 10 august 2018. El a mai spus că „anumiți conducători din Jandarmerie au fost în relații directe cu anumiți politicieni.”

„A fost un plan sau o pregătire minuțioasă a intervenției, astfel încât să se genereze o stare de conflict, la început artificială, probabil neașteptându-se regizorii la un final dramatic și cu impact negativ la nivel național și internațional. Democrația a avut de suferit în România, pentru că după o asemenea intervenție se pune întrebarea dacă în România oamenii pot să se exprime liber fără să fie gazați, bătuți”, a spus Marcel Vela, la Digi24, despre intervenția jandarmilor din 10 august.

„Jandarmeria a fost pusă într-o ipostază indecentă de cei care au decis intervenția. (...) Au fost oameni din sistem, în legătură cu politicienii, care au decis intervenția în anumite etape, în anumite moduri și au premeditat-o în modul de organizare. Vă dau un exemplu, jandarmii care au aruncat gaze lacrimogene nu aveau măști de gaze la ei, inclusiv ei au fost puși în situația în care au inspirat gaze lacrimogene. Când ești într-o stare de panică, de adrenalină nu mai gândești rațional și acționezi emoțional”, a completat ministrul.

Vela a mai spus că nu a făcut „minuni” în ceea ce privește desecretizarea convorbirilor jandarmilor în legătură cu protestul din 10 august.

Vela, despre 10 august: „Anumiți conducători din Jandarmerie au fost în relații directe cu anumiți politicieni”

Întrebat cine au fost cei care au decis intervenția jandarmilor în felul acesta, ministrul a răspuns: „Nu pot să spun exact, dar vă spun ca o părere din ce am observat dinainte de a fi ministru, chiar ca și senator, în ziua de 10 și 11 august, anumiți conducători din Jandarmerie au fost în relații directe cu politicieni, sfătuindu-se, corectându-se, inițiindu-se unele decizii, decizii care au dus la o complicitate politico-administrativă.”

Indicativul Poliției Rutiere în seara când a murit polițistul Gigină: „Vela”

El a vorbit și despre motivelul invocat pentru care nu au fost desecretizate convorbirile jandarmilor din seara protestului: indicativele unităților de jandarmi care erau în piață erau secret de serviciu.

Vela a dezvăluit, în acest context, că în accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină, în care el fost trimis în judecată fostul ministru Gabriela Oprea, indicativul Poliției Rutiere din București era în acea perioadă „Vela”. „Indicativele se schimbă anual”, a subliniat el. 

„În cazul acestor convorbiri am luat o decizie simplă (...) specialiștii din minister au spus simplu: schimbăm toate indicativele, ca să nu mai poată fi motive imputate de jandarmeriile care țineau cu dinții să nu desecretizăm”, a mai dezvăluit ministrul de Interne, precizând că „cei de la București au tărăgănat-o vreo două săptămâni” în ceea ce privește convorbirile.

Șefi din Jandarmerie vor fi schimbați: „Din motive manageriale, din implicarea în 10 august”

În ceea ce privește sancționarea șefilor din Jandarmerie, Marcel Vela a spus că „nu vor fi schimbați din cauza faptului că au tărăgănat două săptămâni, ei dacă vor fi schimbați și sancționați din motive manageriale, din implicarea în 10 august”.

„Au rezistat destul de mult pentru că legislația nu-ți permite: conform legii, atunci când începe un proces penal, polițistul, jandarmul, angajatul ministerului este la dispoziția procurorului și tu ca ministru nu poți să iei o măsură complementară. Doar când este trimis în judecată, el este pus la dispoziție și nu mai poate îndeplini anumite funcții. Până atunci, predecesorii mei au găsit o altă soluție: să-l detașezi dintr-o funcție în alta. Dar pentru a-l sancționa, în sensul administrativ, trebuie să respecți statututul polițistului, legea în sine, legea specială a instituției, codul muncii. Riști să sancționezi o persoană, vorbesc în cadru general, și să te trezești că te dă în judecată și recuperează salariile sau te dă în judecată pentru abuz în serviciu”, a declarat Vela.

Ministrul a dezvăluit și că nu mai are încredere în șefii Jandarmeriei care au fost implicați în acțiunea de la 10 august și din acest motiv va cere schimbarea lor: „Au tras de timp până în ultima secundă a meciului. Dacă ar fi desecretizat imediat poate aș fi crezut că nu au nimic de ascuns. Ușurarea mea e că oamenii au ceva pe suflet.”

„Voi propune premierului schimbarea unor șefi ai Jandarmeriei, o să vedeți la timpul potrivit, cât de curând. Săptămâna viitoare o să plec în Afganistan, la militarii noștri, și probabil când revin voi avea și o imagine clară pentru a găsi din mai multe opțiuni și variante cine îndeplinește condițiile ca să conducă Jandarmeria Română”, a arătat ministrul de Interne.

Ministrul de Interne Marcel Vela a cerut în urmă cu câteva săptămâni, conducerii Jandarmeriei Române, ca unităţile care au clasificat convorbirile prin sistemul radio de la protestul 10 august 2018 să le declasifice, iar volumul de comunicaţii din acea noapte a fost transmis procurorilor. Raportul 10 august al MAI este deja desecretizat și se află la dosarul de la DIICOT.

Citiți și: Ce se va întâmpla cu Raed Arafat? Răspunsul ministrului Marcel Vela, la Digi24

Redactor: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri