Mărturii ale pacienților care au primit dispozitive medicale reciclate de la cadavre: „Nu a funcționat niciodată. Mi-a distrus viața”

Data actualizării: Data publicării:
dan tesloianu
Medicul Dan Tesloianu. Foto: Captură Digi24

Noi informații șocante ies la iveală din dosarul medicului ieșean arestat pentru că ar fi făcut sute de operații de implantare a unor dispozitive cardiace recuperate de la persoane decedate. Pacienții povestesc acum despre complicații în avalanșă, care i-au adus la un pas de moarte, în loc să îi ajute să aibă o viață mai bună.

Anchetatorii spun că între 2017 și vara anului trecut, când Casa Județeană de Sănătate a descoperit rețeaua condusă de medicul Tesloianu, aproape 240 de pacienți ar fi primit dispozitive medicale reciclate. Unii fără să aibă cu adevărat nevoie, alții convinși de diagnostice agravate fără motiv ori cu ajutorul unor medicamente. Una dintre pacientele operate în 2021 a acceptat să își povestească drama.

Pacientă: Acel dispozitiv nu a funcționat niciodată, din prima secundă, nu funcționează nici acum, dar complicațiile care s-au creat atunci, mi-au distrus... În loc să mă ajute, mi-au distrus viața, pentru că eu sunt acum mai rău decât înainte să fie montat. Au apărut complicații foarte mari. Am făcut pericardită și pleurezie, deci s-a umplut toracele cu lichid, care mi-a provocat scădere de tensiune, aproape moartea.

Femeia crede că toate complicațiile pot fi puse pe seama dispozitivului primit, mai ales că documentele i-au ridicat suspiciuni încă de atunci.

Pacientă: Aparatele au certificat, pur și simplu, o foaie A4, în care sunt descrise toate detaliile despre aparat și se completează niște căsuțe. Toate detaliile erau completate cu pixul. Semnat, ștampilat. El are un cod, acuma, știu eu cât este de adevărat sau fals?! Numai Dumnezeu știe!

O altă femeie, tratată de peste un deceniu de medicul Dan Tesloianu, vorbește despre calvarul operațiilor repetate prin care a trecut, după ce fiecare stimulator cardiac implantat îi provoca infecții care îi puneau viața în pericol.

Pacientă: Oribil, oribil, nu m-am gânit niciodată că poate să facă un medic așa ceva. În 2013 m-a operat, mi-a pus un aparat, când mi-a băgat aparatul mi-a făcut și resuscitare. După aparatul... a început să iasă, să fac infecții și de șapte ori m-a operat. Mi-a schimbat după 4,5 ani de zile. Iar îl punea, iar ieșea, făceam infecție, crăpa. De șapte ori m-a operat. Și ultima dată mi l-a pus pe stânga pe mușchi și mi-a dat carnet la el.

Între timp, apărarea medicului arestat prin decizia Tribunalului București așteaptă motivarea deciziei și își pregătește strategia pentru a cere cercetarea în libertate.

Marius Todeanca - avocat: Nimeni nu precizează că s-au salvat și vieți. Domnul doctor a declarat în fața judecătorilor că s-au făcut peste 4.000 de intervenții.

Anchetarea rețelei operațiilor macabre de la Iași a atras atenția presei internaționale. Publicații prestigioase au alocat spații largi subiectului, iar Reuters și Jerusalem Post scriu în termeni critici despre multele neajunsuri ale sistemului medical din România - subfinanțat, politizat și măcinat de corupție.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri