Medicul Vlad Ciurea: Sunt „complet de acord” cu folosirea canabisului în scop medical

Data actualizării: Data publicării:
Plantă de Cannabis.
Plantă de Cannabis. Foto: GettyImaes

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea spune că susține folosirea canabisului în scopuri medicinale, pentru că poate îmbunătăți starea psihică a unor pacienți. El a dat exemplul unui pacient cu tumoră cerebrală care nu putea fi operat. Declarația a fost făcută în contextul în care în Parlament este dezbătut un proiect privind legalizarea canabisului în scop medicinal.

Ciurea a povestit despre un congres de medicină la care a fost în 1993 și la care a fost prezentată o lucrare pe acest subiect, în cazul unor pacienți cu tumori maligne cerebrale.

„Nu înțelegeam. L-a folosit constant? Avea un lot? E voie, nu e voie? Profesorul respectiv a spus: vă dați ce înseamnă pentru un om căruia i se spune că are tumoră malignă și e prea mare pentru a fi operată. Dacă eu îi dau acest canabis, starea lui psihică s-a modificat în bine, e mai optimist”, a povestit medicul.

„Ajută la dureri, iau durerile acelea groaznice de cap. Asta era studiul atunci, în 93, dar au spus că nu e legalizat în Europa. Dar s-au făcut studii și în alte părți, acum și în SUA e legalizat, în Olanda se folosește în alte scopuri”, a spus el.

„Pe linie medicală, răspunsul meu este da, pentru că omului aceluia, ca doctor, nu poți să-i faci nimic. Cel mai mare chirurg al lumii a spus: dacă poți, vindecă, tratează cât mai mult, dar mângâie și alină. Pacientul te cheamă pentru că îl doare, nu pentru că se simte bine. Îl doare și pentru durere faci orice. Dacă nu mai poți cu mijloacele pe care le știm și care toate au efecte adverse, putem încerca și asta”, a spus Vlad Ciurea.

„E o propunere, e la nivelul Camerei Deputaților. Știu cine a făcut această propunere. Sunt complet de acord, medical”, a adăugat el.

Potrivit proiectului dezbătut în Parlament, pacienții cu boli cronice în fază terminală ar avea acces în premieră, în România, la calmante pe bază de canabis. Acesta ar fi folosit strict în scop medicinal.

Proiectul de lege a fost depus în anul 2019 în Parlament, după ce a pornit de la inițiativă civică – o petiție lansată de o tânără a cărei mamă a murit de cancer. Petiție care a reușit să adune 20.000 de semnături.

Inițiativa legislativă a fost asumată de doi deputați PSD și de un deputat USR și semnat de alți 100 de parlamentari.

Proiectul a fost adoptat tacit de Senat și a ajuns la Camera Deputaților, unde este discutat în comisii.

Pentru a fi adoptat însă, trebuie să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaților și să primească un vot favorabil.

Potrivit proiectului de lege, canabisul ar urma să fie administrat doar în scop medicinal, sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare. Așadar, fumatul nu este permis.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri