Ministrul Muncii: Am modificat legislaţia, toţi ucrainenii care intră în România şi vor să se angajeze o pot face

Data publicării:
Russia Ukraine War, refugees in Siret, Romania - 02 Mar 2022
Refugiați ucraineni la vama Siret. Foto: Profimedia Images

Toți cetăţenii ucraineni care intră în România şi doresc să se angajeze o pot face fără niciun fel de aviz sau restricţie, ci în baza unei declarații pe propria răspundere. Legislaţia a fost modificată, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi.

"Trăim vremuri dificile, dar ne adaptăm din mers pentru a ajuta atât refugiaţii ucraineni, cât şi cetăţenii şi firmele româneşti. Astfel, am modificat legislaţia pentru ca toţi cetăţenii ucraineni care intră în ţara noastră şi doresc să se angajeze să o poată face fără nici un fel de aviz sau restricţie, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, mai ales că şi patronatele româneşti reclamă o lipsă a forţei de muncă", a menţionat Budăi, într-o postare pe Facebook.

De asemenea, el a transmis că persoanele cu dizabilităţi care sosesc din Ucraina vor putea beneficia de protecţie şi tratament în centrele din ţara noastră, prin modificările făcute prin această OUG.

"Contăm pe sprijinul Uniunii Europene pentru a ne ajuta cu decontarea acestor cheltuieli pe care le facem acum din fondul de rezervă", a mai spus ministrul Muncii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Executivul a decis că cetățenii ucraineni vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă pe teritoriul României în baza declarației pe propria răspundere, dată angajatorului român. Prin această declarație ei își asumă că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitate necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadrați şi că nu au antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României.

De asemenea, cetățenii proveniți din Ucraina vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă fără a fi necesară obținerea, de la misiunile diplomatice ale României în Ucraina, a vizei de ședere în scop de muncă.

 

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri