NATO: Sistemul Aegis de apărare antirachetă de la Deveselu a fost updatat

Data actualizării: Data publicării:
Scutul de la Deveselu
Scutul de la Deveselu este menționat adesea de Moscova ca fiind o amenințare la adresa securității sale Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Scutul antirachetă de la Deveselu a fost updatat, după ce NATO a anunțat astăzi finalizarea unei actualizări tehnice a sistemului de apărare antibalistică de tip Aegis Ashore, instalat la această bază.

„Această actualizare (update), aplicată inclusiv în cazul sistemelor Aegis navale, nu conferă nicio capacitate ofensivă sistemului Aegis Ashore”, precizează un comunicat NATO postat pe site-ul organizației.

În perioada actualizărilor tehnice, când sistemul Aegis de la Deveselu a fost dezactivat, a fost instalat provizoriu un sistem complementar, de tip THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), care interceptează la mare altitudine rachetele balistice aflate în faza terminală a traiectoriei. „Sistemul THAAD va fi relocat, conform planificării”, precizează comunicatul NATO.

De asemenea, oficialii Alianței Nord-Atlantice dau asigurări că „sistemul Aegis se concentrează, în continuare, pe potențiale amenințări din afarea spațiului euro-atlantic și este un sistem pur defensiv”.

Redactor: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri