Patru gălățeni au aruncat la gunoi panglici cu drapelul Ungariei luate de pe un monument din Odorheiu Secuiesc. Au fost reținuți

Data publicării:
Monumentul Mileniului din Odorheiu Secuiesc
Monumentul Mileniului din Odorheiu Secuiesc. Foto: Facebook Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc

Poliția Română a demarat o anchetă penală după ce patru gălățeni au smuls panglicile tricolore maghiare de pe coroanele de flori depuse, duminică, cu ocazia zilei Solidarităţii Naţionale, la Monumentul Mileniului din Odorheiu Secuiesc, și le-au aruncat la gunoi, relatează Hirado.hu, care citează publicația de știri Szekelyhon.ro.

Totul s-a întâmplat duminică seara, la două ore după evenimentul organizat cu ocazia Zilei Solidarităţii Naţionale, când două femei și doi bărbați din Galați au îndepărtat panglicile tricolore maghiare şi cele în culorile steagului secuiesc de pe coroanele de flori aşezate în faţa monumentului, care este amplasat la Primăria din Odorheiu Secuiesc. Ulterior, cei patru au aruncat panglicile în tomberoanele de gunoi de pe o stradă din apropiere.

Maria Plumbu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Harghita, a spus că suspecții au fost reținuți și identificați la secția de poliție locală. Cele patru persoane, cu domiciliul în Galaţi, cu vârste cuprinse între 53-58 de ani, au fost acuzaţi de furt, iar ancheta continuă cu implicarea Parchetului.

Duminică după-amiază, în Odorheiul Secuiesc, Primăria, Centrul Cultural şi organizaţia locală a Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania au organizat o ceremonie pentru a marca Tratatul de la Trianon. Potrivit cotidianului judeţean „Harghita Népe”, în cadrul evenimentului, primarul Árpád Gálfi, alături de alţi vorbitori, au ţinut discursuri, iar după binecuvântare, participanţii au depus coroane de flori la monument.

Monumentul, care constă dintr-o coloană de marmură amplasată pe un postament cu doi lei de o parte şi de alta, a fost inaugurat în data de 26 iulie 1897, cu ocazia împlinirii a o mie de ani de la întemeierea statului ungar, însă a fost demolat de autorităţile române în anul 1919. Primăria din Odorheiu Secuiesc a dispus restaurarea lui în anul 2008.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri