UPDATE Piedone, ridicat de DNA de pe Aeroportul Otopeni și dus la audieri. Edilul este urmărit penal pentru abuz în serviciu

Data actualizării: Data publicării:
cristian popescu piedone
Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost săltat, vineri, de procurorii anticorupție din Aeroportul Otopeni și a fost dus la Direcția Națională Anticorupție în baza unui mandat de aducere. Edilul se pregătea să plece din țară cu patru zile înainte ca instanța să dea o decizie finală în dosarul Colectiv, în care el a fost deja condamnat în primă instanță la închisoare cu executare.

ACTUALIZARE 17.00. Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu-Piedone, este urmărit penal de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu salubrizarea din sector.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Cristian Victor Popescu-Piedone, la data faptelor şi în prezent primar al Sectorului 5 din municipiul Bucureşti, pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, după preluarea atribuţiilor aferente funcţiei de primar al Sectorului 5, Piedone, cu ştiinţă, ar fi omis să ia măsurile inerente atribuţiilor prevăzute de lege, determinate de două Hotărâri ale Consiliului local Sector 5 Bucureşti adoptate în anul 2020 privind salubrizarea Sectorului 5, precum şi măsurile pentru asigurarea inventarierii, evidenţei statistice, inspecţiei şi controlului furnizării serviciului.

În consecinţă, spun anchetatorii, o societate comercială care nu deţinea licenţă ar fi continuat să încaseze de la persoanele fizice, persoanele juridice şi de la asociaţiile de proprietari de pe raza Sectorului 5 tarife majorate cu 25% faţă de tariful aprobat de Consiliul local, aceasta în condiţiile în care societatea Salubrizare Sector 5 SA (fostă SC Salubrizare Fapte 5 SA), deţinută de Sectorul 5 Bucureşti, avea drept exclusiv de prestare a serviciului public de salubrizare pe raza sectorului respectiv.

ACTUALIZARE 14.55. Cristian Popescu Piedone susține că fostul edil șef al sectorului, actualul deputat PSD, Daniel Florea, este cel care a făcut denunțul în urma căruia a fost deschis un dosar penal de abuz în serviciu.

La ieșirea de la DNA, Piedone a spus că are calitatea de suspect deoarece la „preluarea mandatului său, la nici trei luni de zile, nu a pus în aplicare o hotărâre a Consiliului Local.”

În plus, primarul a spus că fostul primar al Sectorului 5, Daniel Florea, este cel care a făcut denunțul în urma căruia a fost deschis dosarul de abuz în serviciu.

„Nu am dat declarație, denunțătorul este fostul primar, se pare că s-a denunțat singur, probabil că a fost deranjat că am scos nereguli... Nu sunt singurele denunțuri... Într-o furie, citez: mi s-a luat costița din fasole”, a precizat Cristian Popescu Piedone.

El a negat că ar fi plecat în contextul așteptatei decizii în dosarul Colectiv.

„Eu nu sunt un fugar, aștept cu demnitate decizia instanței, puteam să plec de o mie de ori din țară, Piedone nu fuge”, a precizat Cristian Popescu Piedone.

Cirește și: Piedone se afla în aeronava pentru care s-a anunțat alerta cu bombă: "Soția mi-a spus: tată, au înconjurat avionul cu mitraliere"

ACTUALIZARE 12.25. Deputatul Daniel Florea, fost primar al Sectorului 5, a ajuns la DNA.

El a declarat că a fost chemat în calitate de martor.

Florea nu a făcut alte declarații.


Știrea inițială

Peidone era în aeroport și se pregătea să plece în Germania.

Chiar în momentul în care se pregătea să urce în avion, el a fost oprit de procurorii DNA care i-au arătat un mandat de aducere, în baza căruia l-au ridicat și dus la sediul parchetului.

În urmă cu puțin timp, Cristian Popescu Piedone a ajuns la DNA.

Potrivit unor informații Digi24, el a fost adus în legătură cu un dosar nou, recent deschis pe numele lui, care se referă la suspiciuni de corupție. Ancheta este în stadiu incipient.

Piedone se pregătea să plece din țară și a fost ridicat de procurori cu patru zile înainte ca instanța Curții de Apel Buucrești să se pronunțe definitiv în dosarul Colectiv în care în primă instanță el fusese condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu legat de acuzațiile privind autorizarea clubului Colectiv.

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri