3 luni până la alegerile europarlamentare 2019. Ce partide și-au stabilit candidații și cine candidează independent

Data actualizării: Data publicării:
plen parlamentul european_shutterstock_554386300
Plenul Parlamentului European. Foto: Shutterstock

Cu trei luni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, candidaţii se luptă să adune semnăturile necesare pentru a se putea înscrie în cursă. În timp ce partidele politice au organizaţii în spate care ajută candidaţii, pentru cei care vor să ajungă la Bruxelles pe cont propriu e ceva mai complicat. Guvernul a stabilit şi ce sumă va cheltui pentru organizarea alegerilor din mai: peste un sfert de milion de lei.

Aproape 253 de milioane de lei merg anul acesta la alegerile europarlamentare, iar banii vor fi repartizaţi instituţiilor implicate în organizarea scrutinului: Ministerul de Interne, Secretariatul General al Guvernului, Autoritatea Electorală Permanenta, Ministerul de Externe şi STS.

În această perioadă, partidele îşi definitivează listele candidaţilor. Sunt însă şi români care încearcă să ajungă la Bruxelles fără ajutorul unui partid. Mădălina Turza militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Mădălina Turza, candidat independen: Dacă eu, ca mamă a unui copil cu dizabilităţi şi profesionist, nu duc acest mesaj dincolo de Guvernul şi autorităţile din România nepăsătoare, atunci nu vom avea nicio şansă pentru copiii noştri şi pentru adulţii cu dizabilităţi. Şansele mele depind de zecile de mii de părinţi cu dizabilităţi din România, de adulţii cu dizabilităţi şi de toţi oamenii care mai cred în dreptate.

George Simion, liderul mişcării unioniste din România, candidează ca independent.

Şi românul amendat pentru plăcuţele de înmatriculare cu mesaj anti-PSD încearcă să adune semnăturile pentru o candidatură.

Răzvan Ştefănescu, candidat independent: Am ales să candidez deoarece nu sunt mulţumit de cei care ne reprezintă în Parlamentul European. (Reporter: Cum merge campania de strângere a semnăturilor?) Merge bine, pot spune, merge bine, nu foarte bine, sunt optimist.

În timp ce candidaţii independenţi au nevoie de 100.000 de semnături pentru înscrierea în cursa electorală, partidele politice trebuie să adune 200.000.

Dacian Cioloş, preşedinte PLUS: Avem deja în total câteva zeci de mii, cred că peste 50.000 de semnături strânse de câteva zile. În perioada următoare o să avem mai multe astfel de evenimente în ţară.

Alianţa 2020 USR PLUS a stabilit deja lista candidaţilor pentru europarlamentare, care va fi deschisă de Dacian Cioloş. ALDE a anunţat că va merge la alegerile din mai pe o listă separată faţă de partenerii de coaliţie din PSD. Cap de listă este europarlamentarul Norica Nicolai.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte ALDE: S-a bătut în cuie lista ALDE şi nu se mai pune în discuţie. Noi, pentru că suntem un partid ceva mai mic, putem să avansăm și mai repede şi am hotărât să începem campania cât mai devreme.

PSD şi PNL îşi vor stabili listele candidaţilor pentru Parlamentul European la jumătatea lunii martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri