Alegeri prezidențiale 2019. Lista potenţialilor candidaţi

Data publicării:
iohannis 2

Preşedintele Klaus Iohannis a devenit primul candidat oficial la prezidenţiale, după anunţul de la Sibiu, şi a deschis oficial campania pentru alegerile din 2019. Dacă pentru actualul şef al statului lucrurile sunt clare, are susţinerea fermă a PNL, pentru multe dintre partide tema prezidenţiabilului este departe de a se fi tranşat. PSD şi ALDE încă nu au decis dacă să aibă candidat comun, darămite cine să fie acesta. ALDE l-ar vrea pe Călin Popescu Tăriceanu, PSD pe Liviu Dragnea. Numai că niciunul nu a spus răspicat dacă intră în cursă. Nici la USR lucrurile nu sunt bătute în cuie. Vor candidat propriu, dar în acelaşi timp, din informaţiile noastre, aşteaptă şi un răspuns de la Dacian Cioloş în privinţa unei alianţe. Iată tabloul potenţialilor candidaţi, cu un an şi câteva luni înainte de marea confruntare.

Klaus Iohannis: Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de preşedinte al României!

Anunţul preşedintelui pune pe tapet, într-un moment politic fierbinte, tema centrală de anul viitor: Cadidaţii la prezidenţiale. Până acum, partidele au fost destul de reticente în a-şi arunca oamenii în luptă. Un lucru este cert. Klaus Iohannis are susţinerea necondiţionată a liberalilor. Dar, surpriză, nu şi pe cea a USR.

Dan Barna, preşedintele USR: USR a declarat, şi eu am declarat, de fiecare dată, din momentul alegerii mele, că USR va avea candidat la alegerile prezidenţiale!

Candidat propriu mai precis. Din informaţiile Digi24, dacă USR va ajunge la o alianţă sau o fuziune cu Mişcarea România Împreună, candidatul comun ar putea fi Dacian Cioloş. Nici în tabăra puterii lucrurile nu sunt mai limpezi. Social-democraţii vor să îl împingă în luptă pe Liviu Dragnea, dar acesta ezită. Un alt nume vehiculat a fost cel al Gabrielei Firea, dar acesta a spus că nu va candida.

Liviu Dragnea: Să fiu eu prezidenţiabilul... Dar mai e până atunci, domnişoară.

Gabriela Firea: Din punctul meu de vedere, cred că preşedintele partidului este persoana cea mai indicată, potrivită şi care trebuie să-şi preia acest rol cât se poate de serios.

Niculae Bădălău, senator PSD: În mod normal şi în mod natural, cel care a candidat lapreşedinţia României a fost preşedintele partidului.

Partenerii de Coaliţie nu sunt însă aşa siguri că Liviu Dragnea e cel mai bun candidat. Ei l-ar vrea pe Călin Popescu la Palatul Cotroceni. Dorinţa a fost rostită cu voce tare de vicepremierul ALDE Graţiela Gavrilescu. Călin Popescu Tăriceanu nu a zis nici da, nici ba.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE: Nu m-am hotărât dacă să candidez, dacă să nu candidez, şi dacă voi candida nu voi face anunţul de pe acum.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc la finalul anului viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri