Băsescu: Îi rog pe români să nu voteze niciun candidat care are dosar penal

Data publicării:
basescu 20noua 20tribuna 203 20presidency 20ro-36634

Președintele Traian Băsescu a susținut o conferință de presă luni seară, în care l-a atacat încă o dată pe premier, despre care a spus că minte cum respiră. De asemenea, șeful statului i-a îndemnat pe români să nu voteze candidaţii care au dosare penale, indiferent de partidele în care sunt.

Șeful statului a ținut o conferință de presă în care s-a referit la un document intern USL prin care erau transmise în țară mesajele de folosit în campania electorală. Deloc suprinzător, documentul se referea în cea mai mare parte la Traian Basescu. Chestiunea l-a deranjat însă pe președinte, care nu s-a sfiit să folosească din nou un cuvântul dur: minte.

Președintele Traian Băsescu a spus ca va ține consultări cu partidele și că va alege un premier care poate obține majoritatea voturilor in Parlament. Șeful statului a precizat însă că nu va accepta orice propunere a USL pentru funcția de șef al guvernului.

Citiți mai jos extrase din principalele declarații ale președintelui Traian Băsescu:

- Vă asigur că dacă îmi vor mai folosi numele în campanie, voi replica în fiecare zi.

- Președintele trebuie să dea șansa consultării, nu să obtrucționeze. Ne va fi mai ușor dacă și unii, și alții, vom ști legea partidelor, coroborată cu Constituția.

- Categoric merg la vot, dar nu voi dezvălui care este candidatul care m-a convins.

- Pot să văd orice. Și o coabitare, și o bătălie. Bătălia o voi da pentru respectarea Constituției și a instituțiile statului de drept. Orice presiuni ar face, nu voi abdica de la Constituție și de la legile țării.

- Vreau să felicit Parlamentul pentru cazul Trășculescu și compătimesc Parlamentul pentru cazurile Dobre, Borbely, Mircea Diaconu, Stan sau cele trei incompatibilități de la Guvern.

- Liderii politici europeni au remarcat inapetența politicienilor de a recționa împotriva corupției. Mi-aș dori ca românii să le demonstreze europenilor c nu tolerează corupția.

- Indiferent cât de frumos le vorbește un candidat, dacă știu din presa locală, de la televiziuni, că are dosar penal, îi rog pe români să nu îi voteze.

- Cei doi lideri USL se grăbesc să împartă posturi. Voi fi extrem de exigent cu privire la cei care au dosare penale. Să nu-și imagineze că un ministru cu dosar penal va avea o șansă în fața mea.

- Voi desemna un prim ministru care va trebui sa treacă, cu un vot majoritar prin Parlament,ceea ce va legitima Guvernul indiferent cine votează.

- Liderii europeni sunt neliniştiţi din cauza atacurilor la justiţie, de afectarea statului de drept, sunt neliniştiţi de faptul că ddoi miniştri nu pot fi anchetaţi de procurori pentru că majoritatea parlamentară a refuzat să le ridice imunitatea. Trei miniştri declaraţi incompatibili de ANI sunt menţinuţi în Guvern

- Domnii de la USL sugerează că viitorul premier ales prin vot poate fi respins de Băsescu. Alegerile parlamentare sunt despre parlamentari, și nu despre prim ministru. Premier poate fi orice cetățean care îndeplinește nilte condiții. Atribuția constituțională de desemnare a primului ministru este a președintelui României, ținând cont de capacitatea acelui premier de a forma o majoritare în Parlament, și de interesul național.

- Mă tem că în urma suspendării nu eu am primit o listă în 11 puncte, ci Victor Ponta. I-au rămas niște puncte nerezolvate.

-De vreo șase luni, oamenii ăștia mint că vor coabitare cu președintele, iar aici scriu ca alegerile sunt continuarea luptei cu Traian Băsescu.

- Reacția la minciunile domnilor de la USL care susțin că președintele trebuie să fie neutru, dar ei folosesc numele președintelui în campanie.

-I-am prevenit pe liderii USL că voi reacționa dacă fac din mine subiect de campanie.

Ieșirea publică a președintelui României, Traian Băsescu, a fost anunțată pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri