Carduri sociale blocate pentru că oamenii au cumpărat cu ele tutun și alcool. Marcel Boloș: Amenzile ajung la 6.500 de lei

Data actualizării: Data publicării:
card pe care vor fi virate sumele aferente voucherelor sociale.
Card pentru vouchere sociale. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, spune că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpăărat cu ele tutun și alcool vor rămâne blocate până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. El a adăugat că amenzile ajung în prezent la 6.500 de lei, dar că sancțiunile pot deveni mai dure, dacă fenomenul se generalizează.

Nu se poate generaliza folosirea cardurilor doar pentru produse de tutun şi alcool. Ne aşteptam să existe astfel de cazuri, motiv pentru care în Ordonanţa care a fost aprobată, am şi introdus un capitol de sancţiuni, încât astfel de lucruri să le putem sancţiona”, a spus Boloş la Digi24.

El a spus că în prezent, beneficiarii care nu foloses corect cardurile pot fi amendați de poliția locală.

Încă nu avem o astfel de situaţie, dar fapta este evident de natură contravenţională. Se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat, pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei. Însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure. E regretabil că sunt astfel de situaţii”, a spus ministrul.

Dacă vedem că lucrurile iau amploare, atunci probabil că vom modifica Ordonanţa şi pentru cei care sunt în această situaţie le vom retrage cardurile sociale”, a adăugat Boloş.

Voucherele sociale, care

Ministrul Fondurilor Europene a ţinut să precizeze că măsura a fost gândită pentru un număr de 2,5 milioane de beneficiari. ”Introducerea sistemului de sancţiuni tocmai acest rol l-a avut, să descurajeze dar şi să disciplineze folosirea voucherelor”, a precizat Boloş.

Ministrul a spus că peste 10.000 de carduri sociale au fost blocate pentru că oamenii au vrut să cumpere cu ele tutun și alcool, în loc de alimente, în loc să le vândă.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa a patra este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023. Aproximativ 2,5 milioane de oameni cu venituri mici beneficiază de ele.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri