Care este miza protestelor AUR împotriva restricțiilor. Cristian Pîrvulescu a explicat sloganul „Libertate!”

Data actualizării: Data publicării:
Protest AUR împotriva restricțiilor.
Protest AUR împotriva restricțiilor. Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat luni seară la Digi24 care este miza protestelor AUR împotriva restricțiilor de combatere a pandemiei de COVID. „Oamenii aceștia cred că au dreptul monopolului asupra comunicării”, a subliniat el.

„Este o manifestare care trebuie integrată în genul de manifestări care în momentul de față se produc peste tot în lume. Este vorba despre încercarea de a specula un sentiment de nesiguranță și de nemulțumire care există la o parte a societății. Am auzit și eu scandările, din punctul meu de vedere sunt de fapt susținători ai echipelor de fotbal, comportamentul este acela, scandările sunt tipice de la meciurile de fotbal, de obicei între Dinamo și Steaua, deci nu e nicio noutate, știm că George Simion a strâns foarte mult sprijin din această și că o parte din falanga AUR este reprezentată de acești susținători”, a spus politologul Cristian Pîrvulescu, la Digi24.

„În primul rând sloganul «Libertate!» - dacă nu e spus cu rea intenție, atunci evident este o eroare de gândire, pentru că libertatea poate să existe în ceea ce privește lucrurile obișnuite, nu știința. Faptul că folosesc acest slogan este o formă de exprimare a neînțelegerii lumii în care trăiesc. Nu poți să oprești virusul să circule pentru că protestezi, din contră, accelerezi circulația virusului și este foarte probabil că unii oameni se vor îmbolnăvi din cauza asta, iar asta afectează afacerile de care se vorbea mai devreme, pentru că starea economiei depinde de starea de sănătate a populației, de starea sistemului sanitar”, a mai spus profesorul în științe politice.

„Este vorba despre o mișcare care evident pune în discuție legitimitatea măsurilor dar și a Guvernului. Guvernul este provocat să intervină în mod violent, ați văzut discursul mai devreme - violența statului - ați spune că acei oameni l-ar fi citit pe Max Weber. Nu cred că l-au citit. (Discursul l-au aflat, n.red.) de la cei care i-au instigat. Este vorba despre o permanentă transmitere a acestor idei, în care se explică că statul are monopolul legitim al violenței - este definiția conservatoare a statului pe care a dat-o Max Weber. Sigur că un stat de drept trebuie să respecte libertățile, iar ceea ce s-a întâmplat acolo este o încălcare a dreptului la viață, o libertate fundamentală, de către acei oameni. Care o fac în numele a ce? Care este programul și ce vor să facă cu asta?”, a completat Cristian Pîrvulescu.

„Am văzut o știre interesantă la televiziunea publică elvețiană, o manifestație asemănătoare a avut loc joia trecută într-un mic orășel elvețian, 2.000 de oameni. Ei bine, toată comunitatea a reacționat pozând, punând pe rețelele sociale, fotografii cu oameni care respectă restricțiile, pentru că majoritatea respectă restricțiile. Oamenii aceștia cred că au dreptul monopolului asupra comunicării. Asistăm acum la o confruntare simbolică prin care vor să preia dezbaterea publică și să o orienteze într-o anumită direcție”, a subliniat politologul.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri