Ciolacu: Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale la 6 milioane de români. Sunt vreo 140 de ani de nemuncă

Data publicării:
marcel ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a atras atenția, luni dimineață, că în 2022 au fost 8,1 milioane de concedii medicale la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români, însemnând „vreo 140 de ani de nemuncă”, și că există „o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei”. 

„Am aflat şi eu în şedinţa de guvern, aveam anumite semnale şi aştept un raport de la preşedinta CNAS... Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, privat, public. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi cred că nu în România, ci în Europa. Vom face raportul public”, a spus premierul, după participarea la un forum economic româno-francez, conform News.ro. 

Şeful Executivului a precizat că „asta ar însemna vreo 140 de ani de nemuncă în România”. 

„Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen şi vă anunţ că este o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei, respectiv 1,2 miliarde de euro. Este normal să faci analiză nu numai la CNAS, nu numai la felul cum se eliberează aceste concedii medicale. Nu sunt de acord să urmărim 6 milioane de oameni să îi căutăm pe acasă, pentru că nu e o abordare sănătoase la cap”, a completat premierul Ciolacu.

Premierul a mai declarat că nu a existat nicio discuţie şi nu va exista de scoatere a facilităţilor de la IT şi că este o minciună şi o dezinformare că s-ar fi discutat aşa ceva. El a precizat că la construcţii şi la agricultură sunt însă facilităţi la CASS, iar în acest caz vor lua o decizie cu actorii din domenii, pentru că există un jalon trecut în PNRR, pe care dacă România nu îl îndeplinește, „pierdem bani şi pierdem reforme” iar treptat până în 2026 ar trebui scoase aceste facilităţi.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri