Ciolacu, reacție la discursul din Parlament al deputatului UDMR Csoma Botond: „Hunor ar trebui să-i ceară să-și ceară scuze publice”

Data publicării:
hunor ciolacu_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Liderii coaliției s-au reunit marți, într-o ședință la Palatul Victoria. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a criticat joi seară discursul din Parlament al deputatului UDMR Csomba Botond, care a afirmat despre unirea de la 1918 că „liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”. Liderul social-democrat a catalogat declarația drept „mai mult decât provocatoare” și a spus că „vor exista consecințe politice”.

„Zilele trecute am avut o ședință festivă, liderul grupului din Cameră al UDMR a avut un discurs mai mult decât provocator. Am luat act și colegii au comunicat foarte bine. Ardealul este pământ românesc, unde conviețuiesc unguri, evrei, toate naționalitățile, dar este de neacceptat atitudinea liderului grupului UDMR. Sunt lucruri care se fac și care nu se fac. Ce a făcut el se încadrează aici, mai ales că UDMR face parte din coaliție - nu poti să te plângi că există atitudine împotriva maghiarilor în România. Suntem cel mai tolerant popor din lume de departe, e total nejustificat atacul, ocazia cu care ai făcut declarații. Conducerea și (Kelemen) Hunor ar trebui să-i ceară să-și ceară scuze publice pentru atac. Vor exista consecințe politice. Este normal, chiar și de dialog între noi, ca lideri. Nu-ți permit să vii cu un astfel de discurs și a doua zi să pară că nu s-a întâmplat nimic”, a declarat Marcel Ciolacu joi seară, la RomâniaTV.

El a mai spus că în coaliție va avea loc o discuție cu UDMR pe marginea subiectului.

„Suntem foarte toleranți, dar știm să luăm și decizii. Vom avea o discuție cu UDMR în coalitie, dar sunt convins că liderul grupului Partidului Social Democrat va avea o reținere în a comunica și a lucra cu liderul UDMR din Cameră. Eu nu sunt un om radical și nu am dorit să fiu radical. Politica înseamnă negociere, dar există o linie roșie pe care e bine să nu o trecem”.

Csoma Botond, deputat UDMR, a declarat săptămâna aceasta, în discursul din timpul ședinţei solemne a Parlamentului consacrată sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie, că „liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”.

Declarația lucru a înfuriat-o pe Diana Șoșoacă, senatoarea vociferând până la finalul discursului. Marcel Ciolacu s-a văzut nevoit să intervină de două ori pentru a îndemna la calm și chiar a amenințat că închide ședința „pentru o singură persoană”. În ciuda vociferărilor, deputatul UDMR a reușit să-și ducă la bun sfârșit discursul.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri