Ciolacu respinge soluția lui Boloș privind reducerea TVA la alimentele de bază: Nu există această variantă

Data actualizării: Data publicării:
m ciolacu cu ochelari la microfon
Prim-ministrul Marcel Ciolacu. Foto: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți că varianta eliminării TVA pentru produsele de bază, o idee vehiculată în ultimele zile, nu poate fi luată în considerare. Despre această propunere a vorbit la Digi24 ministrul Finanțelor Marcel Boloș. În plus, Marcel Ciolacu spune că orice reducere a cotei TVA, de-a lungul timpului, nu a funcționat. Acesta a anunțat că lucrează la o schemă de plafonare pe întreg lanțul, care ar trebui să fie anunțată joi.

"Există o recomandare a Comisiei Europene să avem doar două praguri de TVA. Am văzut foarte des în spațiul public vorbind despre TVA 0. Vă anunț oficial că acest lucru nu se poate. CE nu acceptă nicio astfel de variantă pentru niciun fel de  produs.

Din experiența trecută, fiindcă trebuie să ne uităm mereu să vedem ce s-a făcut, orice reducere la TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foarte scurtă de timp. Normal că a adus mai mică colectarea la stat, deci nu a funcționat.

Eu nu vorbesc de prețuri plafonate, ci de un întreg ansamblu, o schemă aplicată pe întreg lanțul și voi veni cu această schemă în Guvernul României, un acord. Acordul nu îl poți face doar cu retailerii, ci și cu producători, distribuitori și importatori.

Am să-mi asum acest lucru pentru că trebuie făcut

Nu există varianta reducerii TVA", a declarat Ciolacu.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24, Marcel Boloș a precizat că pentru reducerea prețurilor, cea mai bună soluție ar fi una mixtă: acord de reducere voluntară, dar și un act normativ care să reducă TVA. 

-Cu privire la reducerile de preț, să fixăm aceste produse agroalimentare de bază, care sunt cele prezentate – de la făină, ulei, legume proaspete, carne, produse lactate. Pentru acest pachet de alimente de bază să revizuim cota de TVA. N-am avut o discuție cu domnul premier. Mâine ar urma să avem această discuție. Putem avea o cotă redusă de TVA la acest pachet de alimente de bază, o cota redusă revizuită, pentru că noi avem în momentul de față o cotă de 9%.

- Am putea vedea pentru o perioadă de șase luni 0 la sută?

-N-aș vrea să dau o cotă standard de 0%, dar oricum există această analiză la nivelul Ministerului de Finanțe, pentru ca să avem un pachet de produse alimentare de bază, pentru care să avem o cotă de TVA redusă, revizuită, și să putem împreună cu obiectivul pe care îl urmărește Guvernul, de a reduce prețul, să avem un model mixt. Respectiv de opțional pentru pachetul de produse alimentare de bază, la care să adăugăm cota asta de TVA redusă revizuită.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


 Marcel Ciolacu, a anunțat, încă de la prima sa ședință în calitate de prim-ministru al României, că „urgența maximă” a cabinetului său o reprezintă schema de reducere a adaosurilor comerciale la alimentele de bază. De asemenea, premierul Ciolacu a spus că, pe lângă reducerea inflației „la o singură cifră”, este la fel de important „să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri