Cîțu, după ce a anunțat OUG pentru amânarea majorării alocațiilor: „Reducerea deficitului, un efort la care toți trebuie să participăm”

Data publicării:
florin citu parlament
Prim-ministrul Florin Cîțu. Foto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, că Guvernul va da o Ordonanța de Urgență prin care să fie amânată creșterea alocațiilor pentru copii, următoarea majorare fiind cea de anul viitor. Premierul spune că alocațiile nu vor mai creștere în etapele stabilite anul trecut, fiind alt context economic în care Guvernul încearcă să reducă deficitul. Acesta a ținut, însă, să precizeze că din 2023 va exista o formulă predictibilă de creștere a alocațiilor.

„Bugetul a fost construit pe legislația în vigoare, dar în același timp am aprobat și o strategie fiscal bugetară care arată foarte clar obiectivul nostru de a reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2024. În același timp, la Senat, amendamentele care arată un nou calendar cu o creștere din 1 ianuarie 2022 a fost votat de toți cei din Coaliție. La Camera Deputaților, nu știu din ce motive, s-a întârziat acest lucru, deși toți avem același obiectiv. De aceea, dacă proiectul de lege chiar aprobat în această formă va fi atacat de opoziție la CCR, în aceste condiții mă văd nevoit să aprob o OUG pentru a mă asigura că menținem stabilitatea României în perioada următoare”, a anunțat premierul.

Acesta susține că din 2023 va exista o nouă formulă de calcul a alocațiilor.

„Vom crea o formulă transparentă prin care vom crește alocațiile în fiecare an. Așa cum vom face și cu pensiile. În viitor mergem cu această formulă, nu înseamnă că ne oprim când alocațiile se dublează”, spune Cîțu.

Întrebat despre etapele de majorarea a alocațiilor decise anul trecut, premierul a spus că era alt context.

„Au fost propuse într-un context al epidemiei de anul trecut, anul acesta vorbim de un alt context, vorbim de o reducere a deficitului bugetar, un efort la care toți trebuie să participăm. A fost o creștere anul trecut, a fost o creștere și anul acesta, când în multe țări din UE nu se făceau aceste creșteri”, a spus Florin Cîțu.

Întrebat dacă obiectivul Guvernului va fi unul de dublare a alocațiilor, prim-ministrul a declarat: „Poate să fie și mai mult. Haideți să vedem și formula. De ce se ne oprim la 300 de lei? Vor crește în fiecare an, se vor duce în sus. De ce să ne oprim la dublarea alocațiilor și să nu le triplăm. Dacă avem un plan clar transparent predictibil putem să creștem alocațiile în fiecare an”.

Alocațiile pentru copii ar fi trebuit să crească în cinci etape de valoare nominală egală, anunța, la începutul anului, Ministerul Finanțelor. Potrivit OUG 123/2020, care prevede dublarea alocațiilor de stat pentru copii în cinci etape, acestea ar fi trebui majorate la 1 iulie cu 20%.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a precizat miercuri că singurul lucru cert este acela că alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% de la 1 ianuarie 2022, urmând ca celelalte posibile majorări să fie decise în funcţie de situaţia economică.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri