Ciucă: Îi rugăm pe cetăţeni ca împreună cu celelalte instituţii să facem în aşa fel încât să reducem risipa

Data publicării:
Electric power meter measuring power usage. Watt hour electric meter measurement tool at pole, outdoor electricity for use in home appliance monitor the home's electrical energy consumption.
Foto: Getty Images

Guvernul va stabili joi mandatul pe care îl va avea ministrul Virgil Popescu, care va participa la Bruxelles la o reuniune de urgenţă a miniştrilor Energiei din Uniunea Europeană, a anunţat premierul Nicolae Ciucă. Acesta a mai spus că reducerea cu aproximativ 45 de kw a plafonului de consum la energie al cărui preț se plafonează prin ordonanța Guvernului „reprezintă o măsură prin care îi rugăm pe cetăţeni ca împreună cu celelalte instituţii să facem în aşa fel încât să reducem risipa”.

Şeful Executivului a fost întrebat, miercuri seara, cum vede recomandările făcute de preşedintele Comisiei Europene cu privire la economia de energie pe care ar trebui să o facă toate statele membre.

„În acest moment este vorba doar de anunţarea unor intenţii care urmează să fie dezbătute pe data de 9 (septembrie - n.r.) la nivelul miniştrilor Energiei din Uniunea Europeană. Din aceste intenţii am putut să desprindem faptul că, practic, prin măsurile pe care noi le-am luat prin ordonanţa de săptămână trecută suntem foarte aproape de a îndeplini aceste intenţii. Şi, sigur, nu putem să vorbim sigur despre ele pentru că urmează dezbatere şi aprobare.

Ceea ce vă pot spune şi confirma este faptul că după finalizarea şi adoptarea acestor măsuri vom face în aşa fel încât să aducem modificările necesare şi să ne aliniem la deciziile stabilite la nivelul UE. (...)

Mâine vom mai avea o şedinţă de Guvern şi în şedinţa de Guvern vom stabili un mandat pentru ministrul Energiei”, a declarat miercuri Nicolae Ciucă, după ce a participat la un eveniment organizat de Consiliul Investitorilor Străini, conform Agerpres.

Legat de propunerea preşedintelui Comisiei Europene privind reducerea consumului de energie la orele de vârf, premierul a reamintit că la momentul adoptării ordonanţei de urgenţă a fost asumată la nivelul Guvernului şi al coaliţiei nevoia de protecţie a cetăţenilor.

„Am păstrat aceleaşi niveluri de plată la energie şi la gaze, a fost un angajament pe care Guvernul şi l-a asumat şi şi-l va asuma în continuare. Respectăm şi suntem foarte responsabili din acest punct de vedere. De asemenea, să sprijinim economia, şi această întâlnire la care am participat în această seară cu Consiliul Investitorilor Străini a cuprins teme de dezbatere în acest sens, pentru că motorul economiei îl constituie investiţiile, dar ele trebuie protejate. Şi, desigur, luni, am făcut această precizare că o altă măsură legată de încadrarea în pragurile de consum şi anume cel de-al doilea prag între 100 şi 300 de kw a avut o reducere de aproximativ 45 de kw, ceea ce reprezintă o măsură prin care îi rugăm pe cetăţeni ca împreună cu celelalte instituţii să facem în aşa fel încât să reducem risipa şi ne-am încadrat în procentul care a fost agreat şi recomandat de către Uniunea Europeană.

Ca atare, nefiind încă stabilite măsuri nici la nivelul Ministerului Energiei nu s-au luat decizii prin care să putem să reducem consumul în orele de vârf”, a explicat Nicolae Ciucă.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri