Consultări la Cotroceni. PSD va propune guvern minoritar sau guvern de uniune națională cu premier social-democrat

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu și profesorul Alexandru
Marcel Ciolacu și profesorul Alexandru Rafila Foto: Inquam Photos / George Călin

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică seara că la consultările de luni de la Cotroceni partidul său va propune fie un guvern minoritar PSD, fie un guvern de uniune națională, cu premier social-democrat.

Profesorul Alexandrul Rafila este propunerea PSD pentru funcția de șef al guvernului. „Sperăm să intrăm în spiritul Constituţiei, iar președintele  să îi dea mandat domnului Rafila să își creioneze majoritatea parlamentară, programul de guvernare pe care deja îl avem creionat din campania electorală și toate ministerele”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică seara, la Antena 3.

„Depinde de preşedinte cât de mult doreşte să prelungească această criză politică. Noi avem acum un guvern interimar, incapabil să mai emită ordonanțe de urgență. (...) Nu avem altă variantă şi nu vom vota în parlament altă variantă decât prim-ministru Alexandru Rafila. Sunt două posibilități: ori ne lasă și ne creionăm un guvern minoritar, cu prim-ministru Alexandru Rafila, ori facem un guvern de uniunea naţională, cum cred că ar trebui și cam asta a fost dorința românilor, să împartă puterea, dar partidul care a câştigat alegerile trebuie să propună primul ministru”, a declarat Marcel Ciolacu.

Și Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a confirmat, duminică seara, la Digi24, că aceasta este propunerea cu care PSD va merge luni la Cotroceni: guvern minoritar sau guvern de uniune națională cu premier PSD, Alexandru Rafila. 

Din delegația PSD ca va merge luni la Palatul Cotroceni fac parte Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu și Gabriela Firea.

„Noi ne vom susține candidatul nostru, cu argumentele noastre și vom vedea ce urmează. Președintele are mingea în terenul domniei sale în acest moment și vom vedea ce va alege. Noi propunem, așa cum am mai spus, un guvern minoritar PSD, dacă ceilalți au anunțat cu toții că nu vor să susțină Partidul Social-Democrat sau să meargă în alianțe. Asta e o variantă. Sau, în condițiile în care nu se înțelege nimeni, un guvern de uniune națională cu un premier din partea PSD, adică profesorul Alexandru Rafila”, a declarat Vasile Dîncu, duminică seara, la Digi24.

În ceea ce privește scenariul un guvern minoritar PNL cu susținerea PSD în Parlament, Vasile Dîncu a spus că este un proiect care „în acest moment nu are nicio posibilitate de a se realiza”.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri