Corina Creţu cere cotă în Constituţie pentru reprezentarea femeilor în funcţii

Data publicării:
corina 20cretu 20mediafax 20foto 20razvan 20lupica-53727

„Dacă viitoarea Constituţie nu va corecta decalajul de gen, atunci ea nu va reflecta aspiraţiile a 52% din cetăţenii români, ale căror probleme sunt ignorate sau tratate periferic”, a declaratCorina Creţu, eurodeputat PSD.

Ea a arătat că rămâne de văzut în cadrul dezbaterilor organizate de cele două comisii dacă această cotă trebuie să fie „de 30% sau poate 40%”.

Corina Creţu, vicepreşedinte pentru egalitate de gen al Grupului Socialist din Parlamentul European, a subliniat că în Legislativul de la Bucureşti nivelul de reprezentare a femeilor este de numai 11,5%, iar în funcţiile alese din administraţia locală este de asemenea o reprezentare „dezamăgitoare”, o situaţie asemănătoare fiind şi în conducerile marilor companii, potrivit MEDIAFAX.

De asemenea, ea a subliniat că în Parlamentul European femeile reprezintă aproximativ 35%, iar forul legislativ al UE, precum şi Comisia Europeană recomandă nivel de reprezentare de cel puţin 30%, aceasta fiind singura cauză pentru care în delegaţia naţională de eurodeputaţi a României este o cotă de peste 30%.

Ea a opinat şi că revenirea la sistemul electoral pe liste de partid ar putea favoriza o mai bună reprezentare a femeilor şi a avertizat că trebuie asigurate pe liste şi poziţii eligibile pentru femei, nu doar o prezenţă de faţadă, pentru că experienţa ultimelor scrutinuri din România arată că 20% din femeile care au candidat au şi obţinut mandatele.

Aceste declarații au fost făcute la dezbaterea „Egalitatea de gen: garanţie a creşterii economice şi a unei societăţi durabile”, organizată de Institutul European din România, cu ocazia Zilei Femeii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri