Cum a întors PNL, ca la Ploiești, decizia de la Sinaia. „Prin noi înșine, cu PSD”. Doar 5 voturi anti-USL 2.0

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - ALEGERI 2024 - SEDINTA COALITIE - 21 FEB 2024
Liderii PNL au decis alianță electorală cu PSD pentru europarlamentare. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Liderii PNL au discutat într-o ședință a conducerii despre comasarea europarlamentarelor cu localele și liste comune cu PSD înaintea anunțului pe care urmează să îl facă Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. În ședință, liberalii, cu câteva excepții, s-au pronunțat în favoarea unei liste comune cu partenerii de Coaliție pentru Parlamentul European. Decizia de a merge în alianță cu PSD contravine unei alte decizii, luate la finalul anului trecut la Sinaia, când liberalii au decis să candideze în alegeri separat.

Au fost 58 de voturi pentru, 2 abțineri și doar 5 voturi împotriva unei alianțe cu PSD. În cealaltă ședință, social democrații au votat în unanimitate pentru o alianță electorală cu PNL și comasarea localelor cu europarlamentarele.

La finalul anului trecut, la Sinaia, liberalii decideau să meargă în alegeri separat de PSD. Pentru a-și justifica deciza de a candida „prin noi înșine” (sloganul PNL), aceștia au prezentat un sondaj de opinie care arăta că 70% dintre votanții PNL vor candidaturi separate.

La câteva luni distanță, în Coaliție s-a decis ca PNL și PSD să candideze împreună la europarlamentare în baza unui alt sondaj. „Vorbiţi de sondaj. Ieri s-a finalizat un alt sondaj în care electoratul nostru, cred că peste 70%, vor alegeri comasate. Alianţa cu PSD o va decide Biroul Naţional. Nu pot să mă pronunţ”, a declarat înaintea ședinței secretarul general al PNL, Lucian Bode.

Surse participante la ședința PNL au declarat pentru Digi24.ro că Ilie Bolojan a fost printre cei câțiva lideri liberali care s-au pronunțat împotriva listelor comune cu PSD. „Este o eroare să facem liste comune la europarlamentare”, ar fi declarat acesta.

Alți lideri din partid, în frunte cu Nicolae Ciucă, au susținut alianța cu social-democrații.

„Comasarea va putea să asigure o prezență cât mai mare a cetățenilor la vot. Va anula riscul creșterii curentelor extremiste și nu în ultimul rând va asigura: stabilitatea politică, coerența actului de guvernare și evitarea unei situații de degringolada în condițiile în care la granița României există un conflict care din păcate are un potențial care vizează nu numai Ucraina, ci și Rep Moldova”, le-a transmis Nicolae Ciucă colegilor din partid.

Vicepreședintele PNL, Gheorghe Falcă, le-a spus colegilor că „întotdeauna trebuie găsit un compromis. Un compromis care să ne ducă în situația în care extremismul să nu conteze în România”.

În favoarea comasării alegerilor și a listelor comune cu PSD s-a pronunțat și Cristian Bușoi, care a spus, potrivit surelor participante la ședință, că „răspunde așteptărilor populației”. „Poate maximiza mesajul european și prezența în PE a cât mai mulți pro-europeni și nu a extremiștilor.”

Vasile Blaga ar fi spus că soluția la care s-a ajuns „este singura acceptabilă din acest moment”.

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, urmează să anunțe la ora 19 deciziile agreate astăzi în forurile de conducere ale celor două partide. Pe lângă comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele și liste comune, ar urma să anunțe și devansarea în septembrie a alegerilor prezidențiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri