Cum se schimbă, de astăzi, Legea privind organizarea judiciară

Data actualizării: Data publicării:
comisia iordache

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că a fost nevoit să promulge Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, după ce a epuizat toate procedurile de contestare, şi a solicitat Parlamentului reintroducerea în circuitul legislativ a legilor Justiţiei odată cu sesiunea de toamnă.

Câteva dintre schimbările aduse în Parlament, de coaliția PSD-ALDE, cu susținerea UDMR, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară:

- Procurorul ierarhic superior primește atribuția de a infirma o soluție adoptată de procuror și pentru netemeinicie, nu doar pentru nelegalitate.

- Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Nou înființata secție va funcționa în cadrul Parchetului General și se va ocupa exclusiv de infracțiunile săvârșite de judecători și procurori. Chiar dacă în cauze ar fi cercetate și alte persoane, tot secția nou-înființată se va ocupa. Procurorul-șef al Secției și adjunctul său vor fi numiți de plenul CSM.

Secția va începe propriu-zis să funcționeze în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii.

- Obligativitatea ca hotărârile judecătorești să fie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunțării. Doar în cazuri „temeinic motivate”, termenul va putea fi prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori. Deci, în total, hotărârile vor trebui motivate în maximum 90 de zile.

- Sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor pe completele de judecată va fi auditat externe, o dată la doi ani, „sub conducerea Ministerului Justiției și cu implicarea societății civile și a organizațiilor profesionale ale magistraților”.

- Pentru a ajunge să lucreze la DIICOT și DNA, procurorii vor trebui să aibă o vechime de 8 ani, în loc de 6 ani, cât era până acum.

- Doar pentru DNA, procurorii doritori să lucreze acolo vor avea de trecut nu doar un interviu (care de acum înainte va fi „transmis în direct”) susținut în fața Secției de procurori a CSM, ci și „o probă având ca obiect evaluarea a minimum 5 rechizitorii alese aleatoriu, precum și a altor acte întocmite de candidați și considerate relevante de aceștia, din ultimii 5 ani de activitatea”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri