Cum și-a schimbat Dragnea strategia de frica Vioricăi Dăncilă. Miercuri, CEX al PSD va discuta revocarea lui Tudorel Toader

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
dancila langa dragnea sedinta psd - inquam ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Strategia lui Liviu Dragnea de a-și asigura un ministru al Justiției care să îi livreze ordonanțele necesare pentru salvarea de o posibilă condamnare în dosarul angajărilor fictive s-a schimbat de două ori în timpul zilei de luni din cauza temerilor legate de noile semne de opoziție pe care le dă premierul Dăncilă în raport cu șeful său de partid. Moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader, care ar fi trebuit să fie votată luni în plenul Senatului, a fost amânată pentru a treia oară, până în 6 mai, mult după sărbătorile de Paște. Inițial, social-democrații au primit un semnal de temporizare a războiului cu tudorel Toader, însă în cursul serii Liviu Dragnea a luat decizia convocării de urgență a Comitetului executiv al PSD pentru a se lua decizia revocării ministrului Justiției. 

Decizia amânării moțiunii simple împotriva lui Tudorel Toader a fost cel puțin surprinzătoare, având în vedere că luni dimineața liderii partidului știau că moțiunea va fi dezbătută și că senatorii PSD vor vota împotriva ministrului Justiției, urmând ca sub votul de blam al Senatului, premierul Dăncilă să aibă motiv să ceară demiterea sa din funcție. Decizia amânării a venit în ședința Biroului Permanent al Senatului chiar în timp ce Liviu Dragnea se afla în sala de judecată de la ICCJ, explicată de Claudiu Manda prin indecizia social-democraților, dacă să îl susțină sau nu pe Tudorel Toader. 

„Eu pot să vă spun doar că în cadrul grupului PSD sunt păreri pro şi contra vizavi de votul asupra moţiunii şi cred că până la urmă amânarea cu o săptămână în care să ne edificăm în interiorul grupului... Deci, noi am încercat la momentul respectiv să evaluăm în aşa fel încât o amânare în termen de o săptămână să vedem dacă grupul parlamentar al PSD va putea fi o poziţie unitară, fie fiecare să voteze în funcţie de punctul său de vedere”, a spus Manda, după ședința Biroului Permanent al Senatului.

Riscul ca această moțiune să nu treacă s-a suprapus cu riscul ca, în cazul în care ar fi trecut, Viorica Dăncilă să nu dea curs votului de blam și să nu îl revoce din funcție pe ministrul Justiției. Este deja cunoscut la vârful PSD faptul că prim-ministrul se opune remanierii cerute de șeful său de partid, atât în privința Rovanei Plumb și a Nataliei Intotero, cât mai ales în cea a titularului de la Justiție. Or, în contextul în care Liviu Dragnea are întreaga atenție canalizată către Curtea Constituțională, de unde poate veni decizia care să îl scape de condamnarea din primă instanță, acesta nu mai are timpul necesar pentru a pregăti temeinic o ședință a Comitetului Executiv  prin care să îi forțeze mâna Vioricăi Dăncilă cu un vot politic pentru retragerea sprijinului acordat titularului de la Justiție. 

Noua strategie se baza inițial pe o amânare a tranșării situației, până după sărbători, în speranța că până atunci va veni o decizie a CCR care îi va întări din nou situația în interiorul partidului, dar și în interiorul Coaliției. Între timp, cuvântul de ordine este „să ne dăm seama ce se întâmplă cu Dăncilă”, spun apropiații președintelui PSD. Întrebările despre „ce se întâmplă” cu Viorica Dăncilă au fost deja ridicate de șeful partidului și săptămâna trecută, când nu și-a putut ascunde nedumerirea în cadrul unei ședințe cu apropiații săi, la Parlament. 

Rolul Vioricăi Dăncilă a devenit cu atât mai important în jocul intern de putere cu cât se vehiculează în partid că ea ar putea fi o variantă pentru preluarea președinției PSD în cazul în care Liviu Dragnea nu ar mai putea să ocupe această funcție, dar și în contextul în care variantele juridice și legislative pe care le are acesta la îndemână pentru a scăpa de problemele din Justiție se împuținează. De exemplu, dacă CCR va da o decizie negativă vineri pe sesizarea depusă de Florin Iordache, singura soluție pentru Liviu Dragnea ar fi o ordonanță de urgență, care nu poate exista decât dacă Tudorel Toader acceptă să o semneze, sau în cazul în care nu acceptă, dacă ar fi numit un ministru al Justiției care să ducă la îndeplinire aceste demers. Însă, atâta vreme cât Tudorel Toader nu demisionează și Viorica Dăncilă nu îl revocă, această soluție nu mai poate intra în calculele liderului PSD.  

CEX al PSD, convocat de urgență pentru miercuri

După ora 20 seara liderii PSD au primit mesajul de convocare a ședinței Comitetului Executiv al partidului pentru ziua de miercuri. surse din conducerea partidului susțin că la această ședință se va cere revocarea din funcție a ministrului Justiției, Tudorel Toader, iar premierului Viorica Dăncilă i se va solicita să accepte adoptarea ordonanței de urgență pentru modificarea codurilor penale. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri