Cum vrea Ministerul Educației să reducă violența și consumul de droguri în școli

Data publicării:
Ligia Deca, ministrul Educației, participă la ședința comisiei de învățământ din Camera Deputaților, în București, luni 24 aprilie 2023.
Ligia Deca, ministrul Educației. Foto: George Călin/Inquam Photos

Posibilitatea exmatriculării unor elevi pentru abateri grave și montarea de camere video în școli sunt măsuri de prevenire a violenței și consumului de droguri în școli care se regăsesc în proiectele de legi ale Educației, iar suplimentar vor exista programe prin care profesorii vor fi instruiți să recunoască dependența de droguri în rândul elevilor, a anunțat Ministerul Educației.

Reprezentanții ministerului s-au întâlnit, miercuri, cu reprezentanții elevilor, părinţilor și ai instituțiilor care vor participa la programele de prevenire a violenței și consumului de droguri în școli.

"Fac apel la inspectorii şcolari generali şi la reprezentanţii Centrelor Judeţene de Resurse şi de Asistenţă Educaţională să susţină consilierii şcolari, mediatorii şi cadrele didactice în organizarea activităţilor de prevenţie şi management a situaţiilor de violenţă, respectiv consum de substanţe interzise. Fenomenul violenţei şcolare poate fi limitat şi combătut, dar numai cu o bună colaborare între instituţii, familii, specialişti şi elevii. Atât eu, cât şi toţi colegii din Ministerul Educaţiei ne implicăm activ în identificarea şi aplicarea celor mai eficiente măsuri. De asemenea, încurajez toţi actorii implicaţi în acest proces să ne transmită orice feedback, pentru a adopta cele mai bune soluţii", a transmis Ligia Deca, ministrul Educaţiei, potrivit Agerpres.

În cadrul întâlnirii, Ministrul Educaţiei a prezentat şi măsurile de combatere a violenței și consumului de droguri în școli care sunt incluse în proiectele de legi ale educaţiei, aflate în dezbatere parlamentară.

Acestea includ:

  • posibilitatea exmatriculării unui elev în anumite situaţii grave (cu posibilitatea reînscrierii);
  • implementarea Planului Naţional de Combatere a Violenţei Şcolare;
  • instalarea sistemului de supraveghere audio-video (după consultarea cadrelor didactice, a părinţilor şi elevilor).

De asemenea, reprezentanţii Poliţiei s-au angajat să organizeze sesiuni de informare a profesorilor, părinților și elevilor privind riscurile şi consecinţele portului și folosirii armelor.

În ceea ce privește Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, acestea vor organiza sesiuni de informare pentru profesori prin care aceștia vor fi învățați cum să recunoască semnele şi simptomele consumului de droguri la copii şi tineri.

"Pentru Ministerul Afacerilor Interne, siguranţa copiilor a fost şi rămâne o prioritate majoră. Tocmai de aceea, vă asigur că alocăm toate resursele avute la dispoziţie pentru o siguranţă crescută în şcoli, astfel încât tinerii să se dezvolte într-un climat sigur", a spus Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului din cadrul Ministerului Familiei, Elena Tudor, a declarat că reprezentanții Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, profesori şi directori de şcoală şi reprezentanţii MAI trebuie să colaboreze pentru a recunoaște cazurile de violenţă în rândul elevilor şi a interveni rapid.

"Trebuie să fim conştienţi de faptul că, după familie, şcoala are rolul esenţial în educarea şi formarea copiilor noştri. A venit momentul să se vadă efortul comun şi acţiunea comună a şcolii, al celor care lucrează în asistenţă socială şi al celor din MAI, pentru a preveni acte de violenţă sau a interveni la timp pentru a evita situaţii critice sau chiar tragedii. Iar efortul nu trebuie să se oprească aici, pentru că, în cazul unor copii care se confruntă cu astfel de situaţii, fie în calitate de victime, fie ca autori, scopul final pentru care trebuie să lucrăm cu toţii este reabilitarea lor", a spus Elena Tudor.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri