D. Cioloş: Nu ne-a obligat nimeni să intrăm în UE dar, odată ce ai făcut-o, poţi să ţi-o asumi până la capăt

Data publicării:
ciolos

„Europa e un plus faţă de a fi român. Am şansa să am un portofoliu care reflectă foarte bine acest lucru. Cred că e o imagine în miniatură a ceea ce ar trebui să fie abordare europeană în sens mai larg, să găsim gradul de complementaritate între ce e mai bine să fie făcut la nivel european şi ce e mai bine la nivel naţional. (...) Atât timp cât continuăm cu ideea <noi din România, voi din Uniunea Europeană>, alimentăm faptul că noi avem o relaţie cu UE dar nu suntem în UE, punem barieră între cele două”, a declarat Dacian Cioloş.

Potrivit comisarului pentru agricultură, cu acest tip de discurs, cei care pierd cei mai mult sunt tot românii: „Nu ne-a obligat nimeni să intrăm în UE dar, odată ce ai făcut-o, poţi să ţi-o asumi până la capăt. Ai doza de europenism pe care ţi-o asumi fără să renunţi la identitatea naţională, atât timp cât stai doar în defensivă o să rămâi izolat pentru că te autoizolezi. Abia în momentul în care îţi vei asuma identitatea europeană vei putea să-ţi valorifici identitatea ta de român. Nu ştiu dacă românii sunt mai complexaţi, dar am impresia că ne alimentăm noi înşine acest complex. Nu ne asumăm pe deplin ceea ce suntem cu bunele şi cu relele”.

Dacian Cioloş a subliniat că îndepărtarea de Europa a avut la bază situaţia economică, criza, dar că trebuie văzute plusurile pe care UE îl aduce.

„Este o îndepărtare de o Europă care a fost doar in proiecţia lor. Nu s-a făcut un efort suficient pentru ca ea să fie traită. Sunt puţine ocazii în care să vezi plusul pe care îl aduce UE. Vezi doar lucrurile negative. Nu din cauza euro a apărut criza, ci pentru că euro a fost slăbit din cauza politicilor bugetare pe care au avut-o în state membre. Nu cred că această îmbunătăţire a construcţiei europene se va face fără să refacem legătura cu europenii de la bază”, a subliniat Dacian Cioloş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri